¿Por qué las pajitas tienen tanto impacto negativo en el ambiente?

08/09/2018

¿Somos conscientes de cuánto contaminan las pajitas?

Les palletes, són un gran instrument a l’hora de veure de manera senzilla. Però el cert es que darrera d’aquest petit plàstic s’amaguen estadístiques aterridores sobre l’impacte que tenen a l’ambient: quasi sempre son rebutjades i no reciclades, s’acumulen a les platges i costes, o acaben llençats a carrers i senderes.

Milions de palletes s’acumulen tots els anys als mars i oceans, contaminant les seves aigües i alterant l’ecosistema que allí es desenvolupa. Son prop de 1,5 milions d’animals els que moren o emmalalteixen a causa de la ingesta de plàstics.

Aquests són algunes de les dades sobre les palletes que tindries que conèixer: 

  • Una palleta de plàstic es sol utilitzar 10 o 20 minuts, però triga 1.000 anys a descompassar-se.
  • Aquest tipus de plàstic genera aproximadament el 4% de la brossa a nivell mundial.
  • La majoria dels plàstics acaben als oceans i s’estima que pel 2050 hi haurà mes desfets d’aquest tipus que peixos a l’aigua.

Tenint en compte que les palletes són un plàstic molt utilitzat en glops i begudes que es consumeixen en platges i altres llocs turístics, la seva reducció tindria un impacte positiu a la contaminació marítima.

“El plàstic afecta significativament l’oceà i a tota la vida marina. Els animals confonen els restes de plàstic amb menjar i es moren al ser ingerits o els fa mal de gran manera. A més, la palleta està feta de petroli, s’utilitza per uns segons i es descarta. Això afecta a la nostra salut, al nostre oceà, a les nostres platges, rius, llacs, llacunes i a cents d’animals”, va dir Gastón Caminata, president d’una ONG que promou el projecte “Argentina lliure de palletes”. (Font: La Nación).

  • Només als Estats Units es rebutgen per dia uns 500 milions de palletes.
  • Encara que solen estar fetes de plàstics reciclables, polipropilè i polietilè, la gran majoria no es reciclen ja que quant més petit es un plàstic, menys importància se li sol donar.
  • Segons un informe realitzat el 2015 en el qual es van recollir desfets de platges de tot el món, les palletes son la quarta brossa més comuna, després de les burilles, els embolcalls de menjar i els taps d’ampolles. 

La utilització de les palletes està vist com un mecanisme d’higiene per evitar el contagi de malalties a través de les bactèries que es poden trobar en gots o ampolles, però no sempre es justificable utilitzar-los.

Tampoc es necessari comprar palletes de plàstic. Existeixen altres materials més amigables amb l’ambient que et permetran reutilitzar les bombetes, com el sègol, bambú, vidre i inclús d’acer inoxidable.

Ja existeixen molts restaurants i locals gastronòmics s’han sumat a la mesura de no col·locar palletes a les seves begudes, excepte que sigui sol·licitat pel client; i també s’impulsa la política “sense palleta si us plau) perquè els propis consumidors siguin qui rebutgin l’oferta de col·locar una palleta plàstica a la seva beguda.

Información adicional