Una nova eina millora l'eficiència i la sostenibilitat de la pesca

18/06/2018

Un nou programa informàtic localitza els llocs amb més abundància de peixos i redueix la quantitat de captures d'espècies no desitjades o amenaçades fent servir dades i mapes per satèl•lit.

De mitjana, els pesquers de tot el món rebutgen uns dos de cada cinc animals que pesquen. Ara, gràcies a una nova eina, els pescadors podran trobar quines àrees de pesca són més productives i evitar les espècies que no volen i també les protegides, com ara els dofins o les tortugues. El programa informàtic, anomenat EcoCast, és una novetat experimental que ha estat desenvolupada per investigadors de la Universitat de Stanford, als Estats Units, i altres centres, i creua dades per satèl·lit de l'estat dels oceans, d'observadors de pesca i de seguiment d'espècies per localitzar les zones més idònies per a la pesca. Els pescadors podran anar recalculant els resultats a mesura que avança la temporada de captures i, així, optimitzar la pesca dels seus objectius alhora que reduiran les probabilitats de capturar i/o matar espècies amenaçades.

El desenvolupament d'aquesta eina, el procés del qual ha estat publicat a la revista 'Science Advances', demostra que aquest tipus de control dinàmic pot ser fins a 10 cops més eficient que els emprats fins ara a l'hora de protegir espècies que es troben en perill. A dia d'avui, es mira d'evitar la captura d'animals amenaçats creant àrees estàtiques on els pescadors eviten anar. Això, però, no reflecteix el dinamisme de la vida als oceans i els moviments de peixos i altres criatures, que sovint es mouen de les zones restringides i acaben anant a parar on hi ha pescadors treballant. EcoCast, a més, no només és un programa útil per a la indústria pesquera sinó que també servirà perquè els científics i els investigadors puguin desenvolupar, a mesura que passi el temps, pràctiques més eficients i sostenibles per als pescadors, beneficiant tant l'economia dels qui viuen del mar com els animals en una situació més delicada.

 

L'estudi que ha culminat en la creació d'aquest programa és el resultat de molts esforços per analitzar i conèixer els moviments dels oceans i dels recursos que contenen i, també, dels qui se n'aprofiten. Aquestes dades, actualitzades diàriament, són una nova manera de trobar l'equilibri entre l'explotació dels mars i oceans i la protecció de la seva biodiversitat. A més d'això, EcoCast també pot ser molt útil a l'hora de traçar les rutes dels vaixells de passatgers o de mercaderies, ja que també disposaran d'informació per evitar passar per zones on, en un moment concret, hi pugui haver espècies amenaçades que es troben en moviment.

 

Font de la notícia: mon.cat

  • Pesca