Una joia de la naturalesa a la costa catalana

07/12/2018

El parc protegeix un espai de gran valor natural en una zona marcada per l’activitat turística.

Al costat d’algunes de les poblacions més icòniques de l’Empordà, el Parc Natural del Cap de Creus protegeix un dels espais més emblemàtics de tota la costa catalana. Entre Llançà, a la part Nord, i Roses, a la part Sud, els seus límits protegeixen un territori de gran valor natural a la costa però també al medi marí. La seva presencia ha constituït un fre clau per la preservació d’aquest espai natural.

Al final de la dècada dels seixanta i al principi dels setanta van coincidir amb el gran boom del turisme al país. La pressió per edificar i urbanitzar d’acord amb les necessitats dels visitants es va estendre ràpidament pel territori fins arribar també a la Costa Brava. Va ser aleshores que una sèrie d’iniciatives locals es van activar per protegir aquest espai natural de l’amenaça del turisme.

Les seves reivindicacions van ser el preludi efectiu del parc, que va formalitzar la seva existència al 1998 després d’anys de tràmits. A l’actualitat, protegeix més de 13.000 hectàrees de territori. El mar i la terra, en un pols constant a la península, són els elements principals de la zona, al que cal afegir el vent de tramuntana. Es en els dies en que el poder del vent assoleix el Cap de Creus que aquest territori mostra la seva autèntica naturalesa.

Una de les millors maneres de descobrir els paratges del Cap de Creus es recorre’ls a peu. Els senders de llarg recorregut, els GR, proposen alguns dels itineraris més interessants en aquest sentit. Pels amants de la muntanya, el GR11 es el recorregut de muntanya per excel·lència dels Pirineus. Des de la punta de Creus, el seu trajecte travessa tota la serralada fins el seu final al mar Cantàbric. I pels que prefereixen rutes menys exigents, el GR92, que baixa per tota la costa catalana, des de Portbou fins a Ulldecona; sense dubte, una de les millors formes de gaudir del bell paisatge del litoral a la Costa Brava.

Però bona part de la riquesa del parc es troba a l’aigua. Per no perdre’ns aquest interessant patrimoni també abunden les opcions. Les principals, embarcar-nos o fer submarinisme. El kayak permet als visitants viatjar de forma còmode i senzilla entre les cales i apreciar la bellesa del mediterrani. A les profunditats, les immersions ens permetran descobrir la riquesa del fons marí: posidònia, corall vermell i una gran biodiversitat.

Els atractius de la zona, no obstant, no són només de caràcter natural. A Cadaqués i a Port lligat, trobarem un patrimoni cultural de gran valor. La Casa de Salvador Dalí ens permetrà apropar-nos a la figura del genial artista i contemplar algunes de les seves més rellevants obres, entre les que trobarem moltes proves de la seva estreta vinculació amb el territori. Cadaqués oferirà al visitant una aparença autèntica, marcada pel blanc de les seves tradicionals cases.

Informació addicional