Un pescador de Roses dona 240 peces d'arqueologia

07/06/2018

Entre els objectes hi ha àmfores, ceràmiques o utensilis de pesca que daten del segle IV a.C

Aquest matí ha tingut lloc a la Ciutadella de Roses l’acte de signatura de la donació feta per Francisco Falcó a favor de l’Ajuntament de Roses, d’una col·lecció d’arqueologia subaquàtica integrada per un total de 240 peces. Àmfores, ceràmiques, utensilis de pesca i objectes varis, passen així a mans del municipi, per ser exposades al públic.

La col·lecció d’objectes ha estat trobada i conservada pel donant al llarg dels anys, atesa la seva vida professional relacionada amb el mar, la pesca i el submarinisme. Les peces daten de diferents etapes històriques, compreses entre el segle IV a.C fins als inicis del segle XX, algunes de les quals tenen la consideració de peces arqueològiques segons informe del Centre d’Investigacions Arqueològiques de Girona i figuren inscrites a l’Inventari General de Béns Mobles de Patrimoni Històric del Departament de Cultura de la Generalitat.

Falcó ha destacat durant l’acte "la gran satisfacció personal que representa per a mi l’acord que signem avui, amb el qual veig culminar el meu desig perquè tot el poble de Roses pugui gaudir d’aquest excepcional patrimoni. Durant més de 30 anys de troballes i emocions davant cada peça recuperada, sempre he tingut present que tot aquest material havia de ser gaudit per tothom i exhibit a Roses mateix. Avui ha arribat el dia de fer-ho realitat".

 

Seguint els acords de la donació acceptada, el consistori està ultimant ara l’estudi i catalogació de tot aquest fons, el qual serà editat posteriorment en un catàleg. En base als resultats i datacions d’aquests treballs, el consistori determinarà l’emplaçament on es durà a terme l’exposició de tot el material, així com la seva inscripció en l’inventari de béns municipals. En el lloc d’exposició al públic, es farà constar l’origen de la col·lecció.

 

L’alcaldessa de Roses ha valorat molt positivament aquesta donació i ha agraït el senyor Falcó "la dedicació, estima i sensibilitat per la recuperació de tot aquest material al llarg de més de 30 anys i l’altruisme demostrat amb aquesta valuosa aportació, gràcies a la qual el patrimoni arqueològic municipal passa a engrandir-se i a augmentar la seva importància".