Un augment de les tempestes tindria un impacte "catastròfic" a la indústria pesquera

09/07/2018

Els canvis, motivats pel canvi climàtic, podrien posar en perill el mitjà de vida dels pescadors de tot el món, desplaçant els peixos i dificultant la seva reproducció

Les possibles modificacions en la intensitat i la freqüència de les tempestes a les costes de tot el món podrien arribar a tenir un impacte "catastròfic" en la sostenibilitat de la indústria de la pesca i el mitjà de subsistència dels qui s'hi dediquen. El canvi climàtic, segons com pugui arribar a pujar la temperatura de la Terra, pot fer que l'activitat en sigui molt més perillosa i també que els peixos canviïn les seves àrees tradicionals o, fins i tot, dificultar la seva reproducció i, per tant, reduir el seu nombre. Aquesta predicció forma part de les possibilitats reflectides en un estudi dut a terme per científics de la Universitat d'Exeter (Anglaterra) que diu que, durant els propers dos segles, el canvi climàtic provocarà un augment de la quantitat i la potència de les tempestes, especialment a tota la costa occidental europea (del mar del Nord al golf de Biscaia) que pot posar en perill greu la pesca a la regió.

La recerca, que ha estat publicada a la revista 'Nature Climate Change', afirma que és urgent fer càlculs per esbrinar on seran més habituals les tempestes per poder ajudar les comunitats que quedaran més afectades a adaptar-se a aquest efecte del canvi climàtic. Des de l’iniciï de la pesca al mar, les tempestes han estat la principal amenaça a què s'han enfrontat els pescadors i els pobles que han viscut d'aquesta activitat, tant per la seguretat d'uns com per la dependència alimentària dels altres. Acostumats a un clima que ha estat més o menys estable durant segles, un canvi en les tempestes podria afectar-los molt greument. L'estudi, per exemple, preveu que el mar de la Xina Oriental patirà més ciclons que fins ara i que les tempestes després del montsó seran molt més habituals al mar d'Aràbia. La costa occidental europea també veurà com hi ha tempestes més fortes i més sovint i, en canvi, s'espera que al Mediterrani es redueixin. Les tempestes, habitualment, ja tenen l'efecte de desplaçar les poblacions de peixos de forma temporal o permanent i poden interrompre la dispersió de les larves dels peixos o, fins i tot, destruir els seus hàbitats. Un augment de la seva freqüència i intensitat, doncs, podria ser molt negatiu, no només per a ells sinó per als humans.

Actualment, la pesca suposa el 12% del menjar que es consumeix al món i és el mitjà de vida  d’aproximadament 40 milions de persones.