Un 4% de les platges catalanes són ja espais sense tabac

01/09/2018

Espanya compta aquest estiu amb 110 sorrals lliures de fum i cada vegada més municipis s'ho plantegen.

Fa tot just vuit anys el tabac era un convidat ben vist en bars i restaurants. Poc es podia imaginar un, abans de la llei antitabac del 2010 –que ampliava el veto a àrees d’ús compartit–, que fumar en aquests espais acabaria sent una activitat estranya. Però ho és. Ara, fumar a l’aire lliure va camí de convertir-se també en una cosa rara, com a mínim a prop del mar. Espanya compta aquest estiu amb 110 platges senceres o amb zones lliures de tabac i cada vegada són més els municipis que s’afegeixen a la idea de tenir un ambient i unes platges més netes.

Catalunya és una de les comunitats autònomes al capdavant de la iniciativa. I tot i que l’Agència de Salut Pública de la Generalitat no té comptabilitzades les platges catalanes amb restricció de fum, perquè són els ajuntaments els que l’impulsen, EL PERIÓDICO ha pogut comprovar, a través dels consistoris de tota la costa catalana, que el litoral català compta avui amb 12 platges –en alguns casos, zones delimitades– sense fum, el que representa un 4,14% de les 290 que hi ha a tota la costa.

“Vam començar fa 6 o 7 anys per la demanda de la gent, aquest és un municipi amb platges molt familiars i és molt desagradable que et toqui algú al costat que fuma, encara més si vas amb nens”, assenyala Salvador Calabruig, regidor de Turisme de Sant Feliu de Guíxols (Selva), un dels tres municipis que compta amb platges sense fum a Catalunya. En aquest cas, són tres espais separats a la platja de Sant Feliu, la de Sant Pol i la de Canyerets.

Les altres dues localitats són El Masnou (Maresme) i Lloret de Mar (Selva). El primer fa tres estius que disposa d’un espai habilitat per a no fumadors a la platja d’Ocata i el segon s’acaba d’incorporar a la iniciativa, amb vuit zones restringides. La platja de Sa Boadella és totalment lliure de fum i a les de Lloret de Mar, Fenals, Canyelles i Treumal hi ha diverses àrees antitabac.

Informació addicional