Troben a St. Feliu de Guíxols una bavosa de mar que és “una voraç depredadora” del fons marí

08/06/2018

Els biòlegs de la Fundació Mar descobreixen que ha matat la majoria de les nacres del Baix Empordà

Els biòlegs de la Fundació Mar han localitzat per primer cop a Catalunya una bavosa de mar originària de Sud-àfrica que és "una voraç depredadora" del fons marí. Coneguda com a Godiva Quadricolor, destaca pels seus colors vius. Segons explica el biòleg de la fundació, Xavier Salvador, tot i ser relativament petita (com a molt, mesura 7 centímetres) "pot desequilibrar tot l'ecosistema", perquè es menja nombroses espècies, entre les quals invertebrats com esponges o plomalls de mar.

Fins ara, se'n coneixien poblacions a l'estret de Gibraltar i a l'estany de Thau (a França), però aquest 2018 se l'ha localitzada per primer cop a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Els biòlegs n'han trobat exemplars durant les diferents inspeccions que porten a terme en el marc del projecte Silmar, que analitza la qualitat dels ecosistemes. A més, també han certificat que el paràsit que afecta les nacres ja s'ha estès per la costa del Baix Empordà, i que les ha matades pràcticament totes.

"A Sant Feliu, per exemple, del més d'un centenar que teníem localitzades, només n'hem trobat entre tres i quatre de vives", explica Salvador.

 

La Godiva quadricolor és un nudibranqui –bavosa de mar- originari de Sud-àfrica. Procedent del Pacífic,es creu que va arribar al Mediterrani enganxada als bucs dels vaixells de càrrega. Segons explica Salvador, és un depredador voraç. S'alimenta d'aquells microorganismes i altres espècies d'invertebrats que viuen al fons marí. «No es focalitza en una de sola, sinó que per exemple menja plomalls de mar, esponges, hidrozous i fins i tot també d'altres nudibranquis», relata el biòleg de la Fundació Mar.

 

Sobretot, la Godiva Quadricolor comença a aparèixer quan arriba el bon temps i la temperatura de l'aigua supera els 14 graus. Durant l'hivern, els ous –que mesuren mil·límetres- es mantenen latents. Salvador explica que la bavosa de mar es va localitzar aquest hivern i que, sobretot ara, caldrà estar amatents per veure si es reprodueix. «Com que és una espècie invasora que s'alimenta d'allò que troba al fons marí, si això passa pot desequilibrar l'ecosistema; per això, se n'hauria de fer un control», va dir.

 

Font de la notícia: Diari de Girona