Troben a St. Feliu de Guíxols una bavosa de mar que és “una voraç depredadora” del fons marí
Els biòlegs de la Fundació Mar descobreixen que ha matat la majoria de les nacres del Baix Empordà
Els biòlegs de la Fundació Mar han localitzat per primer cop a Catalunya una bavosa de mar originària de Sud-àfrica que és "una voraç depredadora" del fons marí. Coneguda com a Godiva Quadricolor, destaca pels seus colors vius. Segons explica el biòleg de la fundació, Xavier Salvador, tot i ser relativament petita (com a molt, mesura 7 centímetres) "pot desequilibrar tot l'ecosistema", perquè es menja nombroses espècies, entre les quals invertebrats com esponges o plomalls de mar.
Fins ara, se'n coneixien poblacions a l'estret de Gibraltar i a l'estany de Thau (a França), però aquest 2018 se l'ha localitzada per primer cop a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).
Els biòlegs n'han trobat exemplars durant les diferents inspeccions que porten a terme en el marc del projecte Silmar, que analitza la qualitat dels ecosistemes. A més, també han certificat que el paràsit que afecta les nacres ja s'ha estès per la costa del Baix Empordà, i que les ha matades pràcticament totes.
"A Sant Feliu, per exemple, del més d'un centenar que teníem localitzades, només n'hem trobat entre tres i quatre de vives", explica Salvador.
La Godiva quadricolor és un nudibranqui –bavosa de mar- originari de Sud-àfrica. Procedent del Pacífic,es creu que va arribar al Mediterrani enganxada als bucs dels vaixells de càrrega. Segons explica Salvador, és un depredador voraç. S'alimenta d'aquells microorganismes i altres espècies d'invertebrats que viuen al fons marí. «No es focalitza en una de sola, sinó que per exemple menja plomalls de mar, esponges, hidrozous i fins i tot també d'altres nudibranquis», relata el biòleg de la Fundació Mar.
Sobretot, la Godiva Quadricolor comença a aparèixer quan arriba el bon temps i la temperatura de l'aigua supera els 14 graus. Durant l'hivern, els ous –que mesuren mil·límetres- es mantenen latents. Salvador explica que la bavosa de mar es va localitzar aquest hivern i que, sobretot ara, caldrà estar amatents per veure si es reprodueix. «Com que és una espècie invasora que s'alimenta d'allò que troba al fons marí, si això passa pot desequilibrar l'ecosistema; per això, se n'hauria de fer un control», va dir.
Font de la notícia: Diari de Girona