Tresor de biodiversitat marina va ser descobert al Mediterrani

24/07/2018

Expedició de Oceana va trobar boscos de diferents tipus de corall, tortugues, dofins i taurons.

Malgrat la sobreexplotació de les seves aigües, el Mediterrani encara guarda sorpreses naturals. Es el que va comprovar una expedició de Oceana Europa realitzada el mes passat a les Illes Eòlies, situades al mar Tirrè, a pocs quilòmetres de les costes de Sicília. En les seves immersions, que van aconseguir arribar fins als mil metres sota nivell de mar, els investigadors van quedar sorpresos amb la densitat dels boscos de corall i els seus habitants.

“El fons marí aconsegueix gran profunditat molt a prop de les Illes Eòlies; i part d’aquestes aigües estan sense explorar i amaguen una gran biodiversitat”, explica Ricardo Aguilar, director d’investigació i expedicions de Oceana Europa. Com l’activitat pesquera es concentra en els primers 50 metres, encara queden hàbitats intactes en aigües més profundes.

A les zones més properes a la superfície, els científics van trobar llocs dominats per algues vermelles i coralls, a més de grans bancs de sorells i altres peixos. A profunditats intermèdies van registrar coralls negres plens d’ous de tauró, també corall vermell i corall arbre groc, ambdós avui amenaçats.

En aigües més profundes van trobar boscos pristins de corall bambú, “que es troba en perill crític d’extinció degut a la pesca d’arrossegament. Aquesta es habitual degut a la presencia d’espècies d’altre valor econòmic com la gamba i la cigala”, explica Aguilar.

Entre les rareses van trobar esponges carnívores. “Normalment, les esponges s’alimenten filtrant, però en ocasions algunes espècies han evolucionat i desenvolupat petits garfis que els permeten atrapar crustacis diminuts”, descriu.

Van documentar també una espècie d’estrella marina (Zoroaster fulgens) que mai s’havia vist al Mediterrani i un peix (Gobius kolombatovici) que es pensava que només existia al Adriàtic.

En quant a fauna major, es van detectar poblacions de taurons de profunditat, junt amb una alta presencia de peix espasa i tonyina vermella, especies que no es veuen en gran quantitat en altres zones del Mediterrani. Altres albiraments van incloure tortugues marines i dofins.

 

Les arpes de la deixalla

No obstant, en l’entorn immediat d’aquesta delicada àrea van trobar evidencia de l’impacte de l’activitat humana com articles de pesca abandonats, una tortuga morta amb un am a la boca, coralls mil·lenaris amb parts mortes amb sedals enganxats, i xarxes descartades que continuen capturen animals marins. A més van trobar utensilis de plàstic, ampolles de vidre, piles i neumàtics.

“Es essencial que deixem de fer malbé la vida marina si volem preservar una part del mar Tirrè tan singular”, diu Aguilar.

Actualment, Oceana promou la protecció d’ almenys el 10 per cent de les aigües del Mediterrani. “De les illes Eòlies no hi havia informació suficient, però ara volem crear un àrea protegida”. Aquesta abastaria uns 6.000 quilòmetres quadrats.

En comparació amb els grans parcs marins xilens del Pacífic, es tracta d’un àrea petita. Habitual, segons Aguilar, al Mediterrani, on moure’s uns pocs quilòmetres implica creuar la frontera marina a un altre país.

 

Font: eltiempo.com