Submarinisme sostenible a Catalunya
Si no es realitza de forma correcta el submarinisme pot danyar el medi ambient, d’aquí que hagi nascut el projecte Wildsea Divers, l’objectiu del qual es promoure el busseig responsable al mar Mediterrani.
Wildsea Divers és un projecte que des de 2015 persegueix promoure el busseig responsable al mar Mediterrani. La iniciativa està dirigida per Submon, una organització especialitzada en serveis ambientals en l'àmbit marí que ja està desplegant diversos programes pilot en algunes Àrees Marines Protegides (AMP), entre elles les Illes Medes a Catalunya.
“Milers de bussejadors visiten cada any aquests rics territoris submarins per practicar una activitat que, si no es realitza de forma controlada, pot provocar efectes negatius en aquests hàbitats tan fràgils i en les espècies que alberguen”, diu Manel Gazo, director de Submon.
Wildsea Divers se sosté sobre tres pilars: la creació d’un distintiu de qualitat ambiental, l’avaluació dels centres de busseig i la seva implicació en el projecte, i la formació d’aquests centres a la pràctica d’un busseig responsable.
Darrere la seva valoració, els centres de busseig reben una marca acreditativa de qualitat ambiental. Per al moment, dels 13 clubs de submarinisme de les Medes, vuit ja han aconseguit aquest segell de qualitat.
Submon no només avalua l’activitat subaquàtica, sinó també l’embarcació i la navegació. Entre les recomanacions que fa als submarinistes està el no aixecar els sediments al nedar, no tocar ni molestar als animals, no emportar-se res del fons marí, no alimentar als peixos i recollir les escombraries que detectin durant la immersió.
Per una altra banda, a les embarcacions se’ls demana que evitin l’abocament al mar d'aigües grises i de líquids de sentines, així com el fondeig sobre àrees de fanerògames marines, i que prestin molta atenció en canviar l’oli o al repostar perquè cap substància contaminant caigui al mar.
Aquest projecte, finançat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i per l’Obra Social “la Caixa”, s’engloba en el marc de la iniciativa europea Wildsea Europe, que uneix als operadors que busquen brindar als viatgers les millors experiències d’eco turisme costaner en el Vell Continent, prioritzant les que afavoreixen l’estudi i la conservació dels ecosistemes marins.
Informació addicional