Recicles? Separes bé? Fas alguna cosa més?
Les bosses de plàstic, les ampolles de plàstic, les palletes de plàstic i les mono dosis de cafè són els principals reptes a eliminar en el dia a dia.
Afrontar un reportatge com el de "Plastificats", sobre els plàstics i la seva contaminació, forçosament porta a parlar i rumiar sobre els actes quotidians del dia a dia. Els primers a debatre hem estat la mateixa redacció del programa, amb preguntes òbvies com "Tu recicles?" o "Tens clar què va a cada contenidor?'". A la primera pregunta seria d'esperar que hi hagués un "sí" unànime. Doncs no. Hem enxampat algú que no reciclava i que ara ho ha començat a fer. Tal com deia el capità Enciam, els petits canvis són poderosos.
Joan Figueres, Alcalde de Cadaqués (2011-2015)
Separem bé?
El que també han detectat durant la preparació del reportatge és la confusió que hi continua havent al voltant del contenidor groc. Tot i campanyes com la de l'"Envàs, on vas?", la sensació que els ha quedat és que, fora dels envasos més habituals com ampolles, llaunes i tetra-brics, la resta de materials plàstics o propers al plàstic segueixen generant massa dubtes. És veritat que hi ha webs com la de residuonvas.cat que intenten respondre preguntes, però el que és cert és que molta gent continua llençant al contenidor groc tot el que és plàstic, i ja s'apanyaran les plantes de triatge.
També han comprovat que la polèmica que va generar la campanya de l'"Envàs, on vas?" continua ben viva. Són moltes les persones que, més enllà de la confusió sobre quins productes van al groc, continuen llençant tot el que és plàstic en aquest contenidor, perquè no estan d'acord amb la campanya que demanava que determinats plàstics es llencin al rebuig.
Màquina instal·lada a un establiment a Cadaqués per reciclatge plàstic
Us deixem en aquest enllaç on podeu seguir llegint la notícia i veure el documental “Plastificats”... ccma.cat