Rebutjada la proposta de Japó de crear un comitè de caça de balenes
La controvertida iniciativa nipona pretenia posar fi a la prohibició global de captures comercials d’aquests grans cetacis.
La controvertida proposta de Japó de crear un comitè de caça sustentable, amb la que posaria fi a la prohibició global de caça comercial de balenes, va fracassar avui després de ser rebutjada, per majoria, durant la reunió de la Comissió Balenera Internacional (CBI).
Els membres de l’òrgan regulador mundial del tractament a les balenes, que aquesta setmana es reuneix a la ciutat brasilera de Florianópolis, van rebutjar majoritàriament per 41 vots en contra, 27 a favor i 2 abstencions la proposta japonesa, el que va portar al país del sol naixent a suggerir que pot abandonar el fòrum en el futur.
El Govern japonès buscava crear un comitè de caça sustentable que podria fixar quotes de pesca comercial pels països que ho desitgessin, darrera l’avaluació científica del seu impacte a les poblacions de cetacis.
El rebuig de la majoria dels països membres del CBI “reforça la moratòria a la caça, la conservació de les espècies i la concentració dels esforços en àrees com investigació, turisme i accions de pesca no letals”, va assenyalar el Fons Internacional pel Benestar Animal (IFAW) en un comunicat després de conèixer el resultat.
“El fracàs d’aquesta perillosa proposta es una bona noticia per les balenes. La seva adopció hauria sigut un gran pas enrere per la CBI, tornant als temps de la caça comercial de balenes en lloc de convertir-nos en un organisme de conservació modern, va assegurar Patrick Ramage, director del Programa Marí de IFAW, en declaracions citades en el comunicat.
El rebuig a la proposta de Japó es dona després de que els membres de la CBI aprovessin aquest dijous, per majoria, la Declaració de Florianópolis, que manifesta el suport a la moratòria a la caça dels cetacis, la conservació de les espècies i la concentració dels esforços en àrees com investigació, turisme i accions de pesca no letals.
La moratoria mundial, a la caça de les balenes va ser acordada per l’organisme a la dècada de 1970 i va entrar en vigor el 1986, però ve sent qüestionada per països com Japó i Noruega, que al·leguen que les poblacions d’algunes espècies ja s’han recuperat i han deixat d’estar amenaçades d’extinció.
La Declaració de Florianópolis, que reafirma la prohibició a la caça, va ser proposada per Brasil i va rebre el suport de països que integren la Comissió, com Argentina, Colòmbia, Mèxic, Xile, Costa Rica, Panamà i el Perú.
Japó compte amb un programa de caça amb finalitats científiques amb l’objectiu de contribuir a la gestió dels recursos marins, però l’iniciativa es blanc de crítiques de diversos països i de grups ecologistes, que la consideren un sistema de pesca comercial encoberta, ja que la carn dels espècimens estudiats es posteriorment venuda.
Creada el 1946, la Comissió Balenera Internacional es reuneix cada dos anys per adoptar mesures de protecció d’aquests animals tant a nivell regional com global.
Informació addicional