Què fer si et pica una medusa

13/07/2019
ICM

Protocol general de tractament de picades de meduses

 

El Projecte MEDUSA ha desenvolupat uns protocols d'actuació per fer front a la presència de meduses i a les seves picades a les platges del litoral espanyol. Aquesta guia ofereix tant les pautes generals aplicables a totes les meduses, com una sèrie de protocols específics per a certes espècies, com la Pelagia noctiluca, la Rhizostoma pulmo o la Cotylorhiza tuberculata, entre d'altres.

Entre les recomanacions bàsiques comunes a totes les espècies de medusa es troben treure les restes de medusa sense fregar, rentar la zona afectada amb abundant aigua de mar (mai aigua dolça), aplicar aigua amb bicarbonat, aplicar gel sec a intervals i, si persisteix el dolor, consultar amb un metge.

"El tractament enfront de la picada de meduses busca atenuar els efectes del verí, prevenir enverinament posterior de trossos residuals de meduses a la pell, i minimitzar les complicacions derivades de l'ús de productes no provats", explica l'investigador Josep Maria Gili, expert en meduses i un dels autors dels protocols.

La guia fa èmfasi en evitar algunes pràctiques que, lluny d'ajudar, poden empitjorar la condició de la persona afectada per la picada. En concret, recorda que no cal aplicar aigua dolça, ni amoníac, ni alcohol, no cal fregar la zona afectada, ni aplicar embenats a pressió i, excepte en casos molt específics, tampoc cal aplicar vinagre.

"Aquest estiu, com ha vingut succeint en els últims anys, tornarà a ser habitual, i possiblement s'incrementi, la presència de meduses a les platges. En general, s'ha detectat un augment del nombre i la freqüència de meduses i també han començat a aparèixer cada vegada amb més assiduïtat espècies poc habituals, com la cubomedusa Carybdea marsupialis", afegeix Gili.

La proliferació de meduses, en augment en els últims cinquanta anys, té impacte en la salut de les persones, el medi ambient marí, la pesca i el turisme. En els últims anys a Catalunya, les picades de meduses s'han incrementat fins a representar entre el 40% i el 80% de les incidències totals a les platges. El nombre afectats per picada de medusa en els mesos d'estiu oscil·la entre els 15.000 i els 20.000 en els mesos d'estiu, segons les dades dels serveis de socorrisme de les platges. Un nombre que podria ser superior si es comptabilitzessin les persones que acudeixen directament a centres hospitalaris.

La pàgina del Projecte MEDUSA inclou també materials per aprendre a identificar les meduses més comunes de la Mediterrània, com la medusa luminescent (Pelagia noctiluca), la medusa ou fregit (Cotylorhiza tuberculata), la velella o “barquetes de Sant Pere” (Velella velella), i altres espècies invasores que comencen a aparèixer a les costes, com la caravel·la portuguesa (Physalia physalis).

Els protocols d'actuació davant picades de meduses estan publicats i es poden descarregar en ICM Divulga