Quatre ONGs volen monitoritzar els perills que corre la posidònia a Eivissa i Formentera

16/07/2018

Les praderies són amenaçades constantment pel gran nombre de fondeigs il•legals que tenen lloc a les Pitiüses i que són responsables del retrocés d'aquesta espècie

El cap de setmana del 27 al 29 d'aquest mes de juliol, quatre organitzacions s'uneixen per denunciar les amenaces a què s'enfronta la posidònia, una de les grans joies naturals del Mediterrani. Durant aquells dies GEN-GOB, Greenpeace, Oceana i Terrafedira uniran forces i convidaran als ciutadans a monitoritzar vaixells que fondegin a sobre o a prop de les praderies de posidònia de les illes d'Eivissa i Formentera, amb l'objectiu de fer el primer mostreig social o "crowdsourcing" dels perills que corre aquesta espècie a causa de l'activitat humana. Durant aquests dies, es comptaran les amenaces que pateix aquesta planta, l'organisme viu més longeu del món i que es troba protegit per normatives internacionals, europees i estatals però del qual només un terç de les praderies es troben dins d'espais naturals protegits. El proper dia 28, les organitzacions oferiran una roda de premsa a bord del buc 'Esperanza', de Greenpeace.

Totes quatre organitzacions veuen amb una gran preocupació que les illes Balears, que acullen el 52% de tota la superfície de posidònia de l'Estat espanyol, encara no tinguin una norma específica que permeti actuar de forma més contundent contra el fondejament il·legal. Quan ja ha passat gairebé la meitat de la temporada turística, el declivi de les praderies és alarmant. Només en 3,5 quilòmetres quadrats de praderia de l'espai protegit de Ses Salines, a Formentera, un estudi de 2012 va documentar 209 marques d'àncores. L'estiu de 2007, GEN-GOB va identificar més de 550 grans iots fondejats sobre praderies de posidònia a les Pitiüses i, un any abans, van comptabilitzar 11.000 fondejaments en 8 platges i cales d'Eivissa sobre praderies d'aquesta planta. És per això que, entre 2008 i 2012, es va documentar una regressió del 44% de les praderies de S'Espalmador, a Formentera, a causa del fondejament incontrolat a la zona.

Com que són una formació de bosc submergit, les praderies de posidònia són l'hàbitat de més de 1.400 espècies d'animals i plantes. Quan estan ben conservades, les praderies protegeixen la costa de l'erosió, atenuen l'impacte de les onades, formen sorra per a les platges -donant-li el seu característic color blanc- i ajuden a combatre el canvi climàtic generant oxigen i emmagatzemant diòxid de carboni.

Les persones, empreses i turistes que vulgueu unir-vos i contribuir a aquesta recerca social per denunciar la gravetat de les amenaces a les quals s'enfronta la posidònia poden fer-ho a través d'aquest ENLLAÇ

  • Praderia Posidònia al Mediterrani