Quant prens cervesa o mel menges plàstic: utilitza el teu mòbil per ajudar a solucionar-ho

06/09/2018

Aquestes dues “apps” t’ajuden a saber quant plàstic generes exactament i com reduir-ho. També t’ensenyen a identificar que son els microplàstics i quants menges. Si, si : te’ls menges.

Ja ens han dit que el mar està ple de plàstic. Que les bosses, les ampolles, els taps i tot el que acaba entre les onades es va desfent al llarg de cents i mils d’anys, convertint-se en trossos microscòpics que els peixos es mengen i nosaltres amb ells. Perquè mai desapareixen del tot. La presència dels desfets plàstics ja es tal que també ens els mengem quant li posem mel al cafè o ens prenem una cervesa. Estan per totes parts, no parem de generar-los, abocar-los i menjar-nos-ho. Però podem fer quelcom alguna cosa per alentir aquest macabre cercle viciós: el primer es la conscienciació i el segon, el compromís. Per ajudar-nos en aquestes dues labors, hi ha varies aplicacions mòbils que apropen aquesta realitat al palmell de la teva mà i t’ajudaran a deixar d contribuir a la producció de plàstics.

 

La més completa: My little plastic footprint:

Està pensada per fer-nos conscients de la gravetat del assumpte i ajudar-nos a solucionar-ho amb accions molt concretes del dia a dia. Proposa un joc tipus Trivial amb informació sobre la contaminació als oceans i del consum de plàstic personal. I, després, reptes personalitzats per reduir el consum de plàstics, sobretot els d’un sol ús.

Adapta els reptes al teu perfil: pots triar si ets una família amb fills que es preocupa de la patjada de plàstic que deixa la seva llar, un amant dels oceans o un urbanita que vol dissenyar un estil de vida lliure de plàstics. Una vegada has triat, et diu la quantitat de plàstic que consumeix de mitjana una persona com tu a l’any.

Proposa compromisos que pots acceptar o rebutjar. Per exemple: “Quant demani una beguda, demanaré que no em posin palleta”. I estima quant plàstic reduiràs amb aquest compromís: “Quantes palletes tens pensat rebutjar per setmana? Si cada matí rebutges 3, estàs reduint 15 grams de plàstic a la setmana.

I així, amb tot: pots deixar de comprar sucs en ampolles de plàstic, portar una tassa de cafè reutilitzable a la bossa, utilitzar raspalls de dents de fusta, inclús crear els teus propis productes de neteja quant sigui possible. No menjar amb coberts d’un sol ús i cuinar amb espàtules de fusta. Si acceptes aquests compromisos, pots calcular quant plàstic has deixat de generar.

 

Per identificar productes cosmètics amb microplàstics, Beat the microbead:

Degut a l’efecte del temps, la llum del sol i l’activitat de les onades, una ampolla de plàstic es redueix a partícules microscòpiques. Això comporta una contaminació molt seria: ja no es suficient amb recollir les restes que veiem, tot està ple de plàstic que ens passa desapercebut. En realitat els microplàstics no arriben a desaparèixer, només es converteixen en trossos de plàstic cada vegada més petits. Es converteix en nanoplàstics.

Hi ha cada cop més països que prohibeixen afegir microplàstics als productes de cosmètica, però en molts llocs encara es poden veure en els exfoliants o les pastes de dents amb microgrànuls. “Aquestes partícules, quasi invisibles, van directament des del desguàs fins el clavegueram. Les plantes de tractament d’aigües residuals no estan dissenyades per filtrar-los i, per tant, acaben acumulant-se als oceans”, es llegeix a l’aplicació. “Una vegada que s’han endinsat en el medi ambient, es impossible desfer-se d’ells”.

Informació addicional