Protegir el Corall Vermell del Mediterrani
Nombroses entitats es tornen a unir per sol•licitar la protecció del corall vermell!
Aprofitant el Dia Mundial dels Oceans, que té lloc el 8 de juny, i per reivindicar-ne la seva protecció, més de 20 entitats de la societat civil van organitzar nombroses activitats lúdiques i reivindicatives al llarg de la costa catalana per sol·licitar al Govern entrant la preservació efectiva de les poblacions de corall vermell a les costes catalanes.
El corall vermell és una espècie emblemàtica i endèmica de la Mediterrània, però l’últim informe científic de 2017 indica que el 90% de les poblacions de corall vermell a Catalunya estan en un estat de conservació crític i, a més, des de 2015 aquesta espècie està catalogada en perill d’extinció a la Mediterrània, motius pels quals la Generalitat de Catalunya va introduir l’any passat una veda de 10 anys a per tal de protegir-lo. No obstant això, l’antic Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient va atorgar el passat mes de març 12 llicències per extreure corall vermell en aigües exteriors de Catalunya (concretament entre la zona de Cap de Creus fins Arenys de Mar).
Així doncs, amb l’objectiu d’informar sobre la delicada situació del corall vermell i exigir la seva protecció, a banda de les dues rodes de premsa, una a Pals i l’altra a Sant Adrià del Besòs, on també s’ha llegit un manifest, aquest dissabte han tingut lloc al llarg de tota la franja costanera múltiples activitats reivindicatives i festives.
Per exemple, a Roses, el centre de busseig Poseidon va organitzar una immersió al Parc Natural de Cap de Creus. A Pals, va tindre lloc una nedada popular en defensa del corall vermell amb l’entitat Vies Braves. A Palamós, l’associació Amics de les Illes Formigues va organitzar una immersió per identificar corall vermell. A Sant Adrià del Besos, FECDAS, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Saita Diving i Anèl·lides, van organitzar conjuntament una xerrada informativa, immersions i nedades. A Tarragona, SES Tarragona va realitzar una immersió i acció en defensa del corall vermell al parc subaquàtic la Dragonera.
Totes aquestes activitats s’enarquen dintre d’una campanya que va iniciar fa dos mesos i que va tindre com a punt de partida la redacció d’una carta oberta dirigida a l’ex-ministra Tejerina sol·licitant-li que rectifiqués i derogués les 12 autoritzacions que havia concedit en aigües exteriors de Catalunya per a la venda i extracció de corall vermell. Però aquest carta, que té el suport de més de 80 centres de recerca, organitzacions ecologistes i ambientals, així com centres i clubs de busseig, mai ha obtingut resposta.
Amb l’arribada del nou Govern, i tenint en compte que la Diputació de Girona va aprovar per unanimitat el 15 de març una moció que instava al Ministeri a revocar les dotze llicències concedides per a l’extracció del corall vermell, i que alguns parlamentaris socialistes també s’han posicionat contra la decisió de l’ex-Ministra, les organitzacions convocants consideren que tenen el vent a favor.
Tot i així no s’han volgut quedar amb els braços plegats i el passat dissabte nombroses entitats s’han tornat a unir per realitzar activitats lúdiques, però també reivindicatives, doncs han aprofitat per sol·licitar al nou Govern, en concret a la Ministra de Medi Ambient, Teresa Ribera, i al Ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, que es coordinin el més aviat possible per derogar les 12 llicències atorgades i per fer un canvi de rumb real en la gestió del medi marí, amb l’objectiu d’assegurar la recuperació de les poblacions marines a nivells sostenibles i garantir un bon estat ambiental de la Mediterrània.