Projecte per formar «ecoguies» submarins per a un busseig més sostenible

13/07/2018

Amb la voluntat de conservar els hàbitats marins i d’interès pesquer de la Costa Brava.

l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava i el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava organitzaran uns cursos adreçats a monitors, guies, instructors de busseig i directors de centres a partir del mes de setembre. La proposta formativa, finançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), constarà de 12 cursos que tindran lloc a 11 municipis de la Costa Brava.

L’aposta per la realització de cursos de formació i acreditació d’ecoguies subaquàtics vol contribuir a la conservació dels tres hàbitats marins d’interès pesquer existents a la Costa Brava: el grapissar o fons de maërl, el coral·ligen i les praderies de fanerògames marines. Uns espais que, donada la seva fragilitat, necessiten un punt addicional de protecció. D’aquí la importància de conscienciar i supervisar als bussejadors a través de les immersions ecoguiades, aquelles en les que el guia no només ensenya i interpreta allò que veu, sinó que també es preocupa pel comportament dels capbussadors que l’acompanyen.

El repte marcat pels impulsors del projecte és arribar a 60 centres i 240 alumnes i, a banda de deixar un fons marí millor per les futures generacions, la formació crearà un valor afegit, ja que els clients valoren el compromís mediambiental. En aquest sentit, també es preveu la creació d’un distintiu per a les immersions guiades amb aquests criteris.

Durant els cursos, els assistents rebran formació sobre com organitzar les immersions vigilades, identificar zones vulnerables, aplicació de normes de comportament i bones pràctiques així com resolució de conflictes. La formació durarà 12 hores i un cop finalitzada, el centre i el monitor rebran un identificatiu conforme han participat en el programa.

Poden participar monitors, guies i instructors, que treballin o col·laborin amb els centres d’immersió situats als municipis del GALP Costa Brava o que pertanyin a l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava. Els 11 municipis que formen part del GALP de la Costa Brava són:  Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes.

 

Les immersions van a l’alça

El busseig s’ha convertit en una activitat popular, amb un total de 28 milions de bussejadors arreu del món. Si ens centrem en la Costa Brava, anualment s’hi fan unes 140.000 immersions, una part important de les quals en espais protegits com el Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i l’Espai Natura 2000 del Baix Empordà i 2000 del Massís de Cadiretes. Així mateix, l’article 32 de la Llei 2/10 de Pesca i Acció Marítimes especifica que les zones ocupades per herbassars de fanerògames marines, coral·lígens i grapissars (fons de maërl) són hàbitats protegits.

Tot i el creixement d’aquesta activitat i la vulnerabilitat del fons marí, fins ara a la Costa Brava no existia cap formació destinada a monitors i guies de busseig que tingués l’objectiu de conservar els hàbitats d’interès pesquer i encara menys sobre com supervisar el comportament dels bussejadors a les seves immersions.

 

Font: tvcostabrava.com