Possible situació d'excepcionalitat per la setmana vinent

18/09/2021

Fa dies, la compte de Facebook Meteoempordà està anunciant una possible situació d'excepcionalitat per la setmana vinent.

 

Aprofita per avisar als ajuntaments, càmpings o clubs nàutics, perquè aprofitin per posar els mecanismes de prevenció en marxa. 

Tot i que ens trobem ja lluny de la zona d'influència de l'última borrasca, aquest cap de setmana hi haurà zones en què la nuvolositat i les precipitacions seran freqüents. És el cas de Catalunya, on almenys dos sistemes frontals arribaran debilitats deixant precipitacions i reactivant la convecció al nord-est, on són possibles algunes tempestes aquest dissabte.

Durant els primers dies de la setmana vinent es despenjarà una DANA sobre l'est peninsular, deixant una situació amb un potencial molt important de generar fortes precipitacions.

En realitat, és una DANA que posarà a prova la definició del seu nom. Efectivament, es tracta d'una depressió en nivells alts, amb la circulació completament tancada i sense reflex en superfície, però no està "tan aïllada" com altres casos més evidents que hem tingut recentment. 

Això es deu al fet que romandrà lligada al corrent en els nivells més alts de la troposfera i només es deslligarà lleugerament d'ell durant un curt període de temps, segons indiquen la majoria de models. En qualsevol cas, tot el seu cicle de vida sembla que passarà al costat de la Península deixant una situació inestable i amb potencial de generar fortes precipitacions, sobretot al vessant mediterrani.

En principi serà dilluns quan aquesta possible DANA comenci a afectar-nos, i es mantindrà sobre el nord-est peninsular a l'almenys fins dimarts. Després, com és normal, la incertesa augmenta, sent possibles dos escenaris diferents: 

El primer i més probable, indica que pot mantenir-se sobre la meitat est peninsular mínim fins dimecres o dijous, perllongant l'episodi de pluges i tempestes fins llavors, per posteriorment reintegrar-se en la circulació general i allunyar-se de la Península. 

El segon escenari planteja la possibilitat que el centre de la depressió es desplaci cap a l'oest, sobre l'interior i oest peninsular, el que implicaria una major extensió de les zones afectades.

La conseqüència més immediata d'una DANA situada en aquesta zona de la Península és que la convecció es desenvoluparà amb força al nord-est des de dilluns. Destacaran en aquest aspecte, zones de litoral i prelitoral de Catalunya i Comunitat Valenciana com a les Illes Balears i zones de l'entorn de sistema Ibèric i Pirineus. 

En aquestes regions seran molt probables els ruixats forts o molt forts i acompanyats de tempesta, que disposaran d'abundant humitat i energia a conseqüència d'un mar Mediterrani especialment càlid en aquestes dates. 

Durant el dimarts aquestes precipitacions poden estendre més cap a l'interior i també cap al sud, encara que sense afectar pràcticament a l'oest peninsular.

Al litoral i prelitoral de Catalunya, Comunitat Valenciana i Balears seran molt probables els ruixats forts o molt forts i acompanyats de tempesta.

A partir de dimarts, la incertesa augmenta. Depenent de la posició d'aquesta DANA, els xàfecs i tempestes poden quedar restringits a aquestes zones fins dijous, quan començaran a remetre, o bé estendre més cap a l'interior i continuar fins a molt avançada la setmana. 

Independentment d'aquesta dispersió existent en els models, el que sí que sembla clar és que les temperatures diürnes tornaran a baixar el dimarts en bona part de la Península.

 

Informació addicional