Pescadors de Cadaqués i Port de la Selva conjuntament amb científics per recuperar les Gorgònies
En el marc dels projectes MERCES i ResCap, científics i pescadors replanten gorgònies en el Cap de Creus.
Pescadors, científics i l'administració pública s'han unit en un projecte per recuperar i protegir el fons marí del Cap de Creus. La iniciativa va néixer amb una prova pilot l'any 2015 amb l'objectiu de replantar gorgònies (una espècie similar al corall) que queden atrapades a les xarxes dels pescadors d'arts menors. Més del 90% de les que es van retornar al mar i es van replantar en unes superfícies metàl·liques van sobreviure. Per això, els investigadors van decidir fer un pas més de la mà dels pescadors artesanals del Port de la Selva i Cadaqués (Alt Empordà) i aquests dies n'estan alliberant perquè tornin al seu hàbitat natural.
El projecte, liderat per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, vol fomentar una pesca sostenible i mantenir els hàbitats submarins que promouen aquestes espècies. Els experts calculen que l'efecte erosiu de la pesca, el canvi climàtic i la proliferació d'algues filamentoses han provocat la pèrdua de prop del 30% del teixit viu d'aquests animals que s'alimenten de plàncton i que poden viure a profunditats d'entre 80 i 120 metres. Els impulsors no descarten ampliar la iniciativa a d'altres confraries
La gorgònia és un animal marí que viu a grans profunditats i que es considera una de les principals espècies "estructurals" del fons marí perquè genera hàbitats i promou la vida de molts peixos. Fins ara, moltes pescadors d'arts menors del Port de la Selva i Cadaqués en trobaven atrapades a les seves xarxes i pensaven que el mar "les havia expulsat", com passa amb d'altres algues. Fruit del projecte ResCap, s'han conscienciat de les importància de preservar el fons marí i que aquestes espècies són indispensables per la pervivència d'altres.
El procés de replantació es mantindrà fins al setembre, coincidint amb l'època de pesca artesanal. El procés s'inicia quan els pescadors les localitzen entre les seves xarxes. Per salvar-les, se les col·loca amb aigua de mar durant el trajecte de retorn a la Confraria del Port de la Selva i a Cadaqués (que és on hi ha les peixeres de recuperació que les mantenen a una temperatura de 14 graus). Un cop a les instal·lacions, els animals es dipositen a les peixeres i, després, els científics les enganxen amb una resina en roques. Un cop recuperades, es retornen al mar.
Foto: La científica del CSIC Patricia Baena mostrant una de les gorgònies que aquest 13 de juliol de 2018 s’han retornat al mar
El científic de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, Andrea Gori ha explicat que al setembre es realitzarà un robot submarí s'encarregarà de comprovar el nivell de pervivència de les gorgònies replantades, que ara es llancen des d'una embarcació a l'aigua. A hores d'ara, hi participen sis embarcacions d'arts menors del Port de la Selva i tres més de Cadaqués però els seus impulsors no descarten estendre la iniciativa a d'altres confraries de la costa catalana perquè aquesta espècie viu a tota la Mediterrània.
Finançat amb fons europeus El projecte ResCap s'emmarca en el programa Pleamar de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per la Transició Ecològica i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).
El lidera l'Institut de Ciències del Mar del CSIC i deriva d'altres projectes previs com el MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas), i ShelfRecover ('Restauració ecològica de las espècies estructurals bentòniques en la plataforma continental'), amb participació del CSIC, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, i diversos agents socials i administracions.