Palletes de plàstic: tretze milions tots els dies
Absorbent, bombilla, calimete, canyeta, carrizo, pitillo, popote, sorbet, sorbeto, sorbito o pipeta, un mateix nom, en vint països diferents, per a referir-nos a la coneguda « palleta » de plàstic.
Un objecte quotidià, amb pocs minuts d’us i que pot trigar fins a 500 anys en descompondre’s en el nostre medi ambient, causant gravíssims danys en els ecosistemes marins. Entre el 40-60% de les tortugues que ingereixen plàstics i que en algunes espècies d’aus aquest percentatge s’eleva inclús al 93%. Més d’un milió d’aus i més de 100.000 mamífers marins moren cada any com a conseqüència de tots els plàstics que arriben al mar.
A Europa s’utilitzen 36.500 milions anualment. Només amb les que es reparteixen en restaurants de menjar ràpid de la UE en un sol any es podria anar i tornar a la lluna fins a 10 vegades. I Espanya te el trist rècord de ser el país europeu que més palletes utilitza per habitant i any, unes 110. Això suposa que tots els dies tirem més de 13 milions de palletes.
Encara més greu y segons, les dades de la patronal del plàstic, Espanya només recicla el 37% dels envasos plàstics. La resta contamina any rere any el nostre entorn. Una situació intolerable, doncs a més estem parlant d’un objecte totalment innecessari i prescindible en el 99,99% dels casos.
Per això, Greenpeace demana deixar de consumir palletes i exigeix a les diferents administracions lleis que estableixin la prohibició d’aquestes i altres productes d’un sol ús (com bosses i ampolles de plàstic d’un sol us, bricks, llaunes de begudes, càpsules, gots i coberts d’un sol us).
Mentre això arriba, algunes de les solucions per lluitar contra el greu problema de contaminació per plàstic que pateix el nostre planeta són:
- No consumir palletes de plàstic d’un sol us, existeixen alternatives fetes de materials reutilitzables (vidre, acer, bambú) inclús comestibles.
- Abandó de qualsevol tipus d’envàs d’un sol us.
- Fomentar el consum d’aigua d’abastiment públic front l’aigua embotellada.
- Demanar l’ implantació d’un sistema de devolució i retorn (SDDR) d’envasos de begudes (quatre dels objectes més trobats als mars es beneficiarien).
- Promoure l’ús d’envasos reutilitzables, només serà possible si tenim un SDDR.
Informació addicional