Oceana llença una app que permet estimar la recuperació dels stocks pesquers
L’organització de conservació marina Oceana ha llençat una aplicació interactiva que permet calcular la recuperació dels stocks pesquers si l’activitat de la pesca es realitza de manera sostenible.
La presentació es produeix a pocs dies del començament aquest divendres del seminari de pesca Fisheries Science a la Comissió Europea.
“Catchy Data” facilita als usuaris explorar dades dels països de l’Unió Europea i calcula els beneficis potencials de modificar les pràctiques pesqueres de la U.E. L’aplicació estipula quant podrien augmentar les captures de les principals espècies comercials, quants llocs de feina es podrien crear, potencials beneficis nets, guanys pels sectors relacionats, etcètera.
En concret, les dades de l’aplicació assenyala que si la UE pesques de manera sostenible, es podria capturar quasi un 60 per cent més en menys de deu anys, injectar quasi 5.000 milions d’euros al PIB comunitari i crear més de 90.000 llocs de treball. “Es la primera vegada que es calculen de forma tan exhaustiva els beneficis econòmics i socials de recuperar la pesca a la UE”, ha assenyalat el director executiu d’Oceana Europa, Lasse Gustavsson.
A més, ha explicat que amb aquesta nova pàgina, Oceana pretén fer més “clars i accessibles” les dades sobre la pesca, per donar poder així als agents socials i facilitar la comprensió de l’impacte potencial d’acabar amb la sobrepesca”.
La plataforma s’ha realitzat amb dades que procedeixen d’un estudi publicat per Oceana al 2017 per calcular les implicacions socioeconòmiques de pescar a nivells sostenibles a Europa i que apunta que si la pesca es gestiones de forma sostenible a la UE, no només milloraria l’estat dels mars i, així mateix, hi hauria substancials beneficis econòmics en forma d’augments en el PIB i l’ocupació.
Oceana torna a demanar a la classe política per que abandoni l’enfoc a curt termini que porta a fixar límits de captures insostenibles i emprengui accions urgents per acabar amb la sobrepesca en aigües europees d’una vegada per totes. El seminari que es celebra a partir del divendres a la Comissió Europea serà l’inici de les conversacions per fixar els límits de captura pel 2019 en el Bàltic, Atlàntic, Mar del Nord i aigües profundes.
Informació addicional