Oceana grava plàstics a les profunditats marines de tota Europa

12/07/2018

Frenar la fabricació de plàstics i posar en marxa sistemes efectius de reciclatge es urgent per a preservar la biodiversitat dels oceans.

Oceana fa una crida d’atenció sobre la creixent quantitat de plàstics que afecten a espècies de profunditat vulnerables. Per cada plàstic que es veu a la superfície, hi ha desenes d’ells en els fons marins. Oceana ha documentat nombrosos casos en expedicions per tota Europa, revelant la veritable magnitud d’un problema que passa desapercebut per les dificultats tecnològiques d’explorar aquestes zones. El plàstic està posant en perill la biodiversitat de les profunditats marines, que alberguen hàbitats pristins.

“El major impacte de les deixalles al mar es el que no veiem: els microplàstics i la contaminació de les profunditats. Moltes persones es pregunten que poden fer per preservar els oceans, i tots tenim un paper: els governs tenen que limitar la producció i els ciutadans, reciclar i reutilitzar els utensilis de plàstic per que no arribin a les platges, a l’estomac dels peixos o fràgils hàbitats de profunditat”, explica Lasse Gustavsson, director executiu d’Oceana Europa. “Les aigües profundes amaguen una valuosa biodiversitat i no podem permetre’ns destruir-les”.

Els residus plàstics provoquen greus danys als organismes marins i a l’ecosistema oceànic en general. Al esmicolar-se en trossos petits, les micropartícules de plàstic entren a la cadena alimentaria, amb efectes que encara tenen que estudiar-se més. Cada minut s’adquireixen un milió d’ampolles de plàstic al mon i cada ampolla triga uns 450 anys en desintegrar-se.

Oceana ha trobat residus plàstics al llarg d’Europa, incloent l’Atlàntic, el Bàltic i el Mediterrani, en àrees de fins a mil metres de profunditat (el màxim que aconsegueix el robot submarí de l’organització de conservació marina). Aquestes troballes concorden en la de altres investigadors, que han trobat plàstic en zones inexplorades a diversos milers de metres sota la superfície. Les aigües profundes alberguen alguns dels hàbitats i espècies més vulnerables degut a factors com el seu lent creixement – com succeeix amb els coralls- o la seva limitada descendència, com es el cas del taurons de profunditat.

Per això, Oceana valora la proposta de la Comissió Europea per prohibir determinats productes de plàstic d’un sol ús, amb la finalitat de frenar l’augment de deixalla marina. S’estima que cada any hi ha més de 5 bilions de fragments de plàstic surant en el mar, amb un pes superior a 250.000 tones. Cada any arriben al mar 8 milions de tones de plàstic.

 

 

Oceana dispossa de fotografíes i imatges de vídeo