Ocean Cleanup, el projecte de neteja de l’oceà preparat pel seu llançament oficial

26/07/2018

Després de les primeres proves al mar, el projecte canvia de forma les seves barreres flotants i es prepara pel seu llançament oficial a la illa dels residus del Pacific a finals d’estiu.

El projecte de neteja de l’oceà va començar el compte enrere pel llançament de les seves primeres barreres marines per la recollida de plàstic. Des de la primera versió del projecte, dissenyada al 2013, fins a la que serà llençada aquesta tardor, moltes coses han canviat.

Després de les proves al mar, l’equip del projecte es va veure obligat a tornar a redissenyar les seves barreres flotants per fer-les a prova de vent i onades. El disseny original consistia, de fet, en un sistema flotant deixat a la deriva a mercè de la corrent. L’estructura es composa de tubs d’1 a 2 quilòmetres de longitud, un panell rígid col·locat sota d’ells per recollir els fragments de plàstic sota la superfície de l’aigua i un encolatge a uns 600 metres de profunditat que frena el seu desplaçament.

Però l’equip havia subestimat l’impacte del vent i les onades a la superfície. Durant les proves van descobrir que aquests elements podien combinar-se sovint per doblegar el sistema en forma d’U i accelerar la velocitat de les barreres a l’aigua. Per tant, els dissenyadors van decidir canviar el seu enfocament. “La posada en pràctica de l’idea mai es una línia recta”, va escriure Boyan Slat, el creador de The Ocean Cleanup, a twitter. El nou disseny no pretén oposar-se al vent i a les onades, si no explotar-les al seu favor.

S’ha tret l’encolatge i s’han redissenyat les barreres perquè el panell inferior penja 3 metres per sota de la superfície al centre del sistema, aprimant pels costats. D’aquesta manera, la part central sempre quedarà darrera i les vores laterals, més aerodinàmiques, davant, formant una espècie de boca gegant. Els residus plàstics recollits seran transportats a un vaixell cada pocs mesos i portats a terra pel seu reciclatge. Tota l’electrònica del projecte, com sensors, càmeres, llums, mòduls de navegació i antenes de satèl·lit, son alimentats per energia solar.

La intenció es desplegar 60 unitats, que netejarà el 50% del gran continent de brossa del Pacífic en cinc anys.

 

Font: theoceancleanup.com