Netejar el planeta no es suficient, cal assenyalar a qui ho contamina

15/09/2018

Avui es el Dia Internacional de la Neteja del Planeta i estem a vuit localitats d’Espanya fent auditories de marques!

Segur que alguna vegada passejant has vist plàstics en el terra, bosses, ampolles, palletes, i molts altres que queden aquí amagats, i que amb el temps van contaminant lentament el planeta. També hauràs vist les nombroses iniciatives locals, privades, i públiques que t’animen a fer neteges. En aquest dia, ens sumem i pretenem recollir la major quantitat de residus possible per classificar-los tenint en compte la marca a la que pertanyen. Si, ho has llegit bé, no només anem a recollir i netejar sinó que auditarem, identificarem als amos d’aquests plàstics i/o envasos. Reunirem aquesta informació de les neteges de tot el món per identificar a les empreses més contaminants, les que utilitzen plàstics d’un sol ús de forma massiva per satisfer el seu m`del de vendes.

Avui realitzem neteges de l’entorn a Almeria, Astúries, Cadis, Gran Canaria, màlaga, Navarra, Tarragona, i Valladolid i, sobretot, auditories de marques que ens permetran saber quines empreses son les més contaminants, es a dir, quines empreses ens fan consumir més plàstics d’un sol ús!

La manca de responsabilitat de les empreses no es pot pal·liar amb neteges. Les neteges no són suficients per acabar amb aquest problema, ja que no frenen l’arribada ni la producció de nous residus plàstics. Aquest dia internacional no seria necessari si les grans corporacions i empreses haguessin fomentat la reutilització i la venda a granel en comptes de la cultura d’usar i llençar.

Els plàstics que trobem en el medi ambient, incloent els nostres oceans, han pogut ser abandonats, però també ha pogut ser arrossegats per la pluja i el vent des d’abocadors o contenidors, ja que la gestió de residus i el sistema de reciclatge actual són deficients. Des de Greenpeace estan utilitzant el dia d’avui per investigar mitjançant les auditories de marques quines empreses no han sigut capaces de canviar el seu model a pesar de saber el gran impacte que causa la contaminació per plàstics des de fa anys.

Algunes empreses han anunciat algunes mesures com que el 100% dels seus productes siguin reciclables pel 2025, o substituir les bosses de plàstics convencionals per bosses compostables o biodegradables, però aquests realment no tindran repercussió suficient com per acabar amb la contaminació per plàstics. Les promeses basades en materials reciclables, compostables, i/o biodegradables no son solucions reals. Necessitem veure compromisos valents i verdader per part de totes aquestes empreses, compromisos basats en reduir i en reutilitzar.

Per això, animem a totes les persones a que avui ajudin a fer visible aquest problema i mostrem al món quines marques contaminen els nostres espais naturals. No necessites participar en una neteja, ni organitzar-la, amb sortir al carrer, al camp o a la platja, fotografiar el que vegis, i pujar-ho a les xarxes socials també ajudes. Recorda’t d’etiquetar a la marca, d’usar #IsThisYours, i de recollir els residus!

Si les empreses i corporacions no es responsabilitzen del problema que han ajudat a crear, difícilment pararem l’arribada massiva de plàstics que segueixen asfixiant els nostres mars cada dia.

Informació addicional