Navegar, gaudir, protegir

29/06/2019
Mésdemar

El bon temps convida a gaudir del mar i de l’entorn. Cal fer-ho, però, de manera responsable per tal de preservar-lo i garantir la nostra seguretat i la dels altres habitants i usuaris del mar. Ajuda’ns!

 

Això es fa especialment rellevant en un entorn natural privilegiat com Portlligat, situat a tocar del Parc Natural del Cap de Creus, un punt molt especial per la bellesa dels seus paisatges i la riquesa de la seva flora i fauna. Estem situats sobre boscos de fanerògames marines, aquestes praderies constitueixen complexos ecosistemes amb un ampli ventall de funcions ecològiques que cal conservar.

Per tal de reduir l’impacte negatiu de la seva degradació és important mantenir una conducta responsable a l’hora de fondejar:

 • La millor opció per aturar-se sempre seran les boies de fondeig.
 • En cas que no n’hi hagi, l’ancoratge sobre la sorra és el més segur i no destrueix els hàbitats que hi pugui haver. Ancorar sobre praderies de fanerògames pot ser menys eficaç i destrueix els organismes que conformen aquesta comunitat.
 • Caldrà, doncs, buscar un fons sorrenc o bé una clariana suficientment allunyada de la praderia per evitar afectar-la.
 • Arribada de l’embarcació:
  1. Apropar-se proa a vent
  2. Tirar l’àncora amb l’embarcació parada
  3. Filar cap/cadena fins a >3 vegades la profunditat. No cal fer marxa enrere per fixar el fondeig
  4. Esperar que l’embarcació torni a l’eix del vent i que no garreja. Si garreja, filar més cap/cadena. Repetir la maniobra si cal.
 • Sortida de l’embarcació:
  1. Avançar lentament recollint cap/cadena fins a l’aplom de l’àncora.
  2. Una vegada situats en aquest punt, recuperar l’àncora.