Navega segur. Què cal fer si necessito assistència al mar.

27/06/2018

Navegar a la Costa Brava és un dels millors plaers que hi ha, però recorda que estàs al mar i cal que prenguis precaucions abans i durant la navegació. si tens cap incident recorda que has de trucar el 112, o al canal 16 VHF.

Mésdemar no està autoritzat per l’administració pertinent a realitzar cap assistència mèdica ni realitzar cap remolc a les embarcacions en situació d’emergència. Si rep un avís, el protocol establert és informar automàticament al 112, que desplegarà automàticament els pla de seguretat establert.

Com a usuari de la nàutica, com actuar en cas d’una emergència al mar?

  1. Trucada de socors. Canal 16 VHF (Veu). Canal 70 de VHF en LSD (Trucada Selectiva Digital). La LSD s’activa polsant i mantenint polsat el botó de Distress, un mínim de 5’. La senyal d’emergència es rebuda per l’estació Costera més propera. Informi de la seva posició i expliqui el que succeeix. En funció de la gravetat contacti, amb el seu club o marina, el seu tècnic o assegurança, Salvament Marítim i/o activi LSD.
  2. Home a l’aigua. No perdre’l de vista. Virar 180o segons la normativa per embarcacions a motor o vela. Es també important, que un segon tripulant sàpiga manejar l’embarcació.
  3. Foc. Utilitzar primer els extintors. S’ha de saber on estan, que es trobin operatius i com s’utilitzen. Reviseu-los anualment.
  4. Mal temps. El primer es buscar refugi, abrigat al màxim del vent (a sotavent). Després informar situació, ruta i destí. Si es fondeja, assegurar bé l’àncora.
  5. Via d’aigua. Assegurar-se que funciona la bomba de buidatge. El millor es dirigir-se a port i, en funció de la gravetat, al més proper i directes al travelift de la marina o port per varar l’embarcació, avisant abans per que estiguin preparats. Revisi el funcionament bombes periòdicament.
  6. Parada de Motor. Sol·licitar remolc. Si es fàcil remolcar-lo, està a prop de destí i té embarcacions al voltant, sol·liciti ajuda (assegurant-se que no hi ha altres compensacions o s’acolliran a la llei del mar). Si es complica truqui a Seguretat Marítima i sol·liciti ser remolcat. Verifiqui que el remolc d’emergència està inclòs en la seva assegurança.
  7. Encallada/Embarrancada. Si no te via d’aigua o danys d’importància, el primer es tractar de lliurar l’embarcació amb medis propis o ajuda d’alguna embarcació pròxima. Si te danys que impedeixen navegar, sol·liciti ajuda per radio.
  8. Abandonament de l’embarcació. Només quan vegi que el seu enfonsament es imminent i segur. Mentrestant, romangui en ell, segueix-hi les recomanacions anteriors i prepari l’auxiliar per si finalment decideix utilitzar-la. En cas d’abandonament enrecordi’s de portar amb vostè la radiobalisa.

També es interessant la nova aplicació de SafeTrx que permet a Salvament Marítim monitoritzar el seu viatge en cas de no complir amb el pla de navegació.

Molt interessant les guies i recomanacions què fa Salvament Marítim podràs anticipar-te a qualsevol incident i sabràs que has de fer en cas qualsevol accident.

 

Recorda que la millor forma d’evitar un accident es prevenir-lo!!