Nacions Unides felicita a Espanya per la declaració del corredor de cetacis del Mediterrani
La declaració dels 46.385 km2 del Corredor Marí de Migració dels Cetacis del Mediterrani com “Area Marina Protegida” es, segons la ONU, “un pas molt significatiu”.
El coordinador del Pla d’Acció per al Mediterrani (PAM), pertanyent al Programa de les Nacions Unides per el Medi Ambient (ONU Medi Ambient), Gaetano Leone, ha felicitat al Govern d’Espanya per la recent decisió de declarar com “Àrees Marina Protegida” un corredor de 1.350 km de longitud, ubicat en front de la costa mediterrània, que funciona com a ruta migratòria per a moltes espècies de cetacis.
Aquest corredor migratori de cetacis s’estén pel nord, a l’altura del Cap de Creus (Girona) fins al Cap de la Nau (Alacant) i per l’est, discorre paral·lel a les costes de les illes d’Eivissa, Mallorca i Menorca (a uns 13 quilòmetres de distancia), m’entres que per l’oest corre paral·lel a les costes catalana i valenciana (a uns 38 quilòmetres de distancia).
Corredor de cetacis
Aquesta ruta de pas es l’escollida per deu espècies de mamífers marins classificats com “amenaçats”, pel que la mesura de protecció “serà beneficiosa per prop de 3.500 rorquals comuns, més de 19.000 tortugues i 6.000 dofins ratllats”, ha destacat la ONU Medi Ambient en un comunicat.
La designació d’aquesta superfície com “Àrea Marina Protegida” permet la posada en marxa de mesures preventives específiques per regular les activitats humanes a l’alta mar, el que reportarà, segons la ONU, un benefici ecològic per la protecció de la biodiversitat, dels hàbitats i dels ecosistemes, i rendibilitat econòmica, per l’ús sostenible a llarg termini dels recursos naturals i els ingressos del turisme.
Esforç, col·laboració i compromís
“La posada en marxa i la gestió efectiva d’aquesta Àrea Marina Protegida sens dubte serà el pròxim desafiament a abordar i requerirà esforç, col·laboració i compromís”, ha subratllat Leone.
A més, el Govern d’Espanya ha proposat la inclusió d’aquest mateix corredor en la llista de Zones Especialment Protegides d’Importància per al Mediterrani (Llista ZEPIM), dintre del marc del Conveni de Barcelona, que, des de 1976, te com a objectiu protegir i millorar l’entorn marí i coster en aquest mar a través de plans regionals i nacionals que contribueixin al desenvolupament sostenible.
Us deixem aquí l'enllaç de l'article que va sortir el divendres 10 d'agost a Efeverde