Moren 300 tortugues marines

03/09/2018

Més de 300 tortugues marines, en la seva majoria de l’espècie olivàcia o golfina (Lepidochelys alivacea), han mort la setmana passada enfront de les costes de Oxaca (Mèxic) després de quedar atrapades en xarxes de pesca abandonades de forma il·legal.

Els primers exemplars sense vida, albirats el dimarts 28 a les costes de Barra Colotepec, propera a la turística població de Puerto Escondido, on probablement es dirigien per fresar. La olivàcia o golfina es l’espècie de tortuga marina de menor mida i està catalogada com “vulnerable” per la Llista Vermella de la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa.

 

Atrapades en una xarxa de pesca

La Procuradoria Federal de Protecció a l’Ambient (Profepa) de Mèxic va explicar que havia rebut un avis de la presencia de tortugues marines atrapades en xarxes de pesca front a la Barra de Colotepec i que la Coordinació Estatal de Protecció Civil de Oaxaca va confirmar la mort de uns 300 d’aquests animals marins.

Les tortugues “haurien quedat atrapades en xarxes d’embarcacions tonyinaires”, va indicar Protecció Civil mitjançant un missatge a Twitter al temps que va senyalar que la Profepa investigaria la pesca incidental de les tortugues en coordinació amb la Comissió Nacional de Pesca i Aqüicultura (Conapesca) i Protecció Civil de l’entitat.

La Profepa va senyalar que va iniciar l’ investigació per identificar als probables responsables. En un principi, les autoritats i pescadors van intentar alliberar de les xarxes a les tortugues, però no ho van aconseguir.

“No hem recorregut la xarxa en la seva totalitat. En un principi vam rebre el report de que eren dos xarxes, aproximadament son 300 tortugues però la xifra pot augmentar”, va informar José Antonio Ramírez, titular de la Coordinació de Protecció Civil del municipi San Pedro Mixtepec.

“Vam trobar aquesta xarxa coneguda com de tresmall i segons els pescadors no es del lloc, no s’utilitza en aquestes platges i potser una embarcació tonyinaire no va donar avis (a les autoritats) de la pèrdua de la xarxa i va causar la mort de les tortugues”, va afegir.

 

Morts també a Chiapas

De forma paral·lela, el passat divendres autoritats de l’estat mexicà de Chiapas van informar que fins aquell dia s’havien registrat 132 morts de tortugues marines en el santuari de Puerto Arista, en el municipi de Tonalá, va informar l’agència Efe.

L’encarregat de la direcció del santuari, Edmundo Aguilar López, va senyalar que els cossos foren trobats a la platja de Puerto Arista el 24 de juliol i el 22 d’agost. Les primeres dades indicaven la mort de 21 exemplars de tortuga olivàcia, 5 a la carey (Eretmochelys imbricata) i 6 a tortuga prieta (Chelonya agassizi).

D’acord amb reports no oficials, els exemplars albirats en anomenat santuari presentaven evidència d’interacció amb l’humà com cops, ferides al cap i closca, o amb evidències d’artefactes de pesca en el seu cos com xarxes i hams.

Informació addicional