LIBERA assumeix el repte de retirar els residus submarins de gran mida que afecten a la posidònia.
LIBERA, el projecte impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes, han signat un conveni de col·laboració amb SUBMON.
Aquesta associació està especialitzada en la conservació de la biodiversitat marina i amb aquest nou aliat es pretén retirar residus submarins de gran mida que afecten a la Posidònia oceànica, una planta endèmica essencial per mantenir la biodiversitat del mar Mediterrani.
Les zones en que es portarà a terme aquestes feines seran a Cabo de Gata (Almeria), a l'Illa de Tabarca (Alacant), La Azohía-Cabo Tiñoso (Múrcia) i en el Cap de Creus (Girona).
El primer punt de recollida, en haver sigut favorable l’estudi d’impacte, es realitzarà l’1 d'octubre a Cadaqués, en el marc de la tercera edició de la campanya de ciència ciutadana “1m2 per les platges i els mars” que tindran lloc del 28 de setembre al 6 d’octubre.
Per procedir a la retirada dels residus en els fons marins es realitzaran les feines en dues fases. Una primera de localització, valoració i geoposicionament; i una segona fase d’extracció.
A la primera fase es definiran zones de cinc hectàrees de superfície amb presència de posidònia i altres fanerògames marines dintre de les zones escollides.
Dos equips de bussejadors recolliran aquests espais per localitzar els residus dipositats sobre la posidònia per a fotografiar-los i geolocalitzar-los amb una boia on s’instal·larà un GPS.
Així mateix, com suport a les tasques de localització, es comptarà amb un dron subaquàtic amb capacitat per submergir-se fins als 30 metres de profunditat.
Una vegada es validin les actuacions per part de l’equip tècnic de SUBMON i del projecte LIBERA, i es notifiqui als responsables de medi ambient dels ajuntaments pertinents i als gestors de les Àrees Marines Protegides, es procedirà a extraure els objectes amb un equip de cinc bussos i una embarcació.
Més informació ECOTICIAS