L’estudi a analitzat i quantificat la brossa generada pel turisme en vuit illes Mediterrànies en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS i assenyala que les restes de plàstic i burilles de cigars son el principal problema de les platges, en algunes de les quals les desfetes es multipliquen fins a per 7.
El projecte vol desenvolupar i elaborar mitjans eficaços, econòmicament viables i ambientalment sostenibles per mitigar l’increment estacional de residus i es porta a terme a Mallorca, Sicília (Itàlia), Malta, Rab (Croàcia), Creta, Rodes i Mikonos (Grècia) i Xipre.
Els investigadors van fer 147 campanyes per analitzar residus abandonats a les illes durant i fora de la temporada alta.
Brossa a les platges
Segons els resultats, durant la temporada alta (de maig a setembre), els turistes llencen a les platges una mitjana de 250.000 residus al dia per quilòmetre quadrat, una quantitat que augmenta fins a 316.000 residus al dia per quilòmetre quadrat de mitjana al juliol i agost, i que contrasta amb els 81.000 restes de mitjana diària durant la temporada baixa.
L’estudi va analitzar per separat l’impacte de l’estiu a les platges turístiques (amb importants infraestructures hoteleres, restaurants i xiringuitos), platges més freqüentades per la població local (amb pocs serveis) i platges remotes (sense serveis).
Mentre que les primeres acumulen al juliol una mitjana de 450.000 residus diaris per quilòmetre quadrat, les locals concentren 300.000 i les remotes 200.000 restes.
La major part dels residus que s’acumulen a la sorra de les platges son plàstics (36,8%) i burilles de cigars (30,8%).
La resta de la brossa està formada per taps d’ampolles de plàstic (3,7%), utensilis de plàstic com forquilles o ganivets (2,5%) o embolcalls de caramels (2,2%), a més de cordes de plàstic, mocadors de papers, taps metàl·lics, ampolles de vidre, esponges, gots de plàstic, bastonets de cotó, vidres o tovalloletes i tampons higiènics.
Font de la noticia: ecoticias.com