Les escombraries a les platges de les illes del Mediterrani es triplica a l’estiu

13/07/2018

Les deixalles a les platges de les illes del Mediterrani es tripliquen durant l’estiu, quant s’acumulen d0una mitjana diària de 250.000 restes de residus per quilòmetre quadrat, segons un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB

L’estudi a analitzat i quantificat la brossa generada pel turisme en vuit illes Mediterrànies en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS i assenyala que les restes de plàstic i burilles de cigars son el principal problema de les platges, en algunes de les quals les desfetes es multipliquen fins a per 7.

El projecte vol desenvolupar i elaborar mitjans eficaços, econòmicament viables i ambientalment sostenibles per mitigar l’increment estacional de residus i es porta a terme a Mallorca, Sicília (Itàlia), Malta, Rab (Croàcia), Creta, Rodes i Mikonos (Grècia) i Xipre.

Els investigadors van fer 147 campanyes per analitzar residus abandonats a les illes durant i fora de la temporada alta.

 

Brossa a les platges

Segons els resultats, durant la temporada alta (de maig a setembre), els turistes llencen a les platges una mitjana de 250.000 residus al dia per quilòmetre quadrat, una quantitat que augmenta fins a 316.000 residus al dia per quilòmetre quadrat de mitjana al juliol i agost, i que contrasta amb els 81.000 restes de mitjana diària durant la temporada baixa.

L’estudi va analitzar per separat l’impacte de l’estiu a les platges turístiques (amb importants infraestructures hoteleres, restaurants i xiringuitos), platges més freqüentades per la població local (amb pocs serveis) i platges remotes (sense serveis).

Mentre que les primeres acumulen al juliol una mitjana de 450.000 residus diaris per quilòmetre quadrat, les locals concentren 300.000 i les remotes 200.000 restes.

La major part dels residus que s’acumulen a la sorra de les platges son plàstics (36,8%) i burilles de cigars (30,8%).

La resta de la brossa està formada per taps d’ampolles de plàstic (3,7%), utensilis de plàstic com forquilles o ganivets (2,5%) o embolcalls de caramels (2,2%), a més de cordes de plàstic, mocadors de papers, taps metàl·lics, ampolles de vidre, esponges, gots de plàstic, bastonets de cotó, vidres o tovalloletes i tampons higiènics.

 

Font de la noticia: ecoticias.com