La salut dels oceans, un risc pel xoc d’interessos en alta mar

30/06/2018

Els països difereixen sobre com gestionar les aigües: son un patrimoni mundial que te que protegir-se o una Font de recursos de lliure accés?

La salut dels oceans està amenaçada pel xoc d’interessos, el buit d’informació i la descoordinació per regular les activitats en alta mar, segons experts internacionals reunits avui a Espanya.

“Estem lluny de saber tot el que hi ha a les zones marines fora de les jurisdiccions nacionals”, va dir David Johnson, coordinador de la Iniciativa Global de la Biodiversitat dels Oceans (GOBI, per les seves sigles amb anglès), una associació de més de 40 institucions.

Es referia així a l’espai que s’estén a partir de 200 milles nàutiques des de la costa i que, a diferencia de les zones econòmiques exclusives dels països, cap nació en particular governa per si mateixa.

La localitat francesa de Boulogne-sur-Mer, el nord i al costat del Canal de la Manxa, va acollir ahir una conferència dintre del programa “Oceans Comuns”, de l’Organització de la ONU per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i el Fons Mundial pel Medi Ambient (GEF).

L’objectiu era aprofundir en el model per millorar la protecció de la biodiversitat i l’ús sostenible dels recursos marins a l’alta mar. Aquestes àrees, que comprenen tan la columna d’aigua com el fons marí, representen el 40% de la superfície del planeta i el 62% dels oceans.

“El debat actual gira al voltant de la recollida de dades, la coordinació, els recursos financers, el reforç del compliment de la llei i el coneixement d’aquestes zones” va destacar Johnson.

Els experts van coincidir en que falten accions més integrades davant les nombroses activitats que es desenvolupen en aigües internacionals, des de la pesca fins la navegació, la mineria, les comunicacions per cables submarins o l’investigació científica.

L’any passat, l’Assemblea General de l’ONU va donar llum verda a la negociació d’un nou acord “unificador” i legalment vinculant a nivell internacional que serveix-hi per garantir la biodiversitat i la gestió sostenible dels recursos a l’alta mar.

 

Les àrees d’alta mar representen el 40% de la superfície del planeta

 

Actualment les àrees d’alta mar, en la seva majoria gestionades per organitzacions regionals d’ordenació pesquera, estan amenaçades per la contaminació, la sobreexplotació i el canvi climàtic, entre altres factors.

Per Biliana Cicin-Sain, presidenta del Global Ocean Forum, una organització internacional sense ànim de lucre, els països “tenen opinions diferents sobre el que es té que fer” amb aquestes aigües, considerades per alguns com patrimoni mundial que mereix protecció i per altres com a font de recursos de lliure accés.

Alguns consideren les aigües d’alta mar com patrimoni mundial que es te que protegir i altres, com a font de recursos de lliure accés.

Sota la seva opinió, fa falta incrementar la capacitat dels Estats i altres factors per complir els acords, promoure la cooperació, desenvolupar lleis a nivell nacional i impulsar la creació d’institucions com agencies, universitats i òrgans regionals.