La plataforma contrària insisteix en "l'impacte" del parc eòlic marí

22/09/2021

La plataforma contrària insisteix en "l'impacte" del parc eòlic marí i avisa que arribaran als tribunals per aturar-lo
Ha presentat al·legacions a un nou tràmit del pla de zones prioritàries i anuncia una performance reivindicativa

 

La plataforma contrària al parc eòlic marí del golf de Roses, Stop Macro Parc Eòlic Marí, insisteix en "fort impacte" que el projecte tindrà al territori i avisa que no abandonaran la lluita fins que s'aturi.

De fet, l'entitat ha anunciat que, si cal, aniran als tribunals.

L'entitat ha presentat al·legacions al tràmit de consulta i informació dels Plans d'Ordenació de l'espai marítim (POEM) i a l'Estudi d'Impacte Estratègic.

En un extens document, que compta amb onze informes d'experts mediambientals, reclama que es tregui el cap de Creus del mapa de zones prioritàries pel "risc evident" que suposaria el desenvolupament d'aquesta energia pels valors ecològics de la zona.

Per oposar-se al projecte i reclamar un nou model d'implantació de renovables, a més, han organitzat un acte unitari aquest dissabte a Roses, on faran una performance reivindicativa. Els opositors, a més, interpel·laran a la Generalitat perquè " es posicioni".

Ara, s'ha obert el període de consulta i informació pública del projecte de Reial decret pel qual s'aproven els plans i l'Estudi Ambiental Estratègic d’aquests. L'entitat, juntament amb l'associació d'empresaris Roses-Cap de Creus, hi ha presentat al·legacions.

Els opositors insisteixen que l'anàlisi de riscos sobre els possibles impactes sobre el medi ambient, amb relació al desenvolupament. En relació a això, remarquen que tot i que la zona no forma part d'espais protegits, es troba en un espai proper i té un "alt valor per a la conservació de la biodiversitat i és de gran importància ecològica, per la presència d'espècies animals, la flora i per la influència de la denominada ploma del Ródano, que aporta nutrients a la zona a través del flux de corrent del Nord que recorre tota la plataforma continental catalana".

D'altra banda, argumenten que l'estudi i el POEM vulneren el principi de precaució i reiteren que la tecnologia per desenvolupar el sector eòlic marí a través de parcs flotants és "encara incipient". A més, valoren negativament que s'hagi fet una avaluació ambiental estratègica única per al conjunt de demarcacions marines i defensen que se n'hauria d'haver fet una d'específica per a aquesta zona.

Per tot plegat, reclamen que se suprimeixi la zona de la proposta de POEM i que en el document definitiu que aprovi el govern de l'estat espanyol no s'hi inclogui.

 

Acte unitari a Roses

L'entitat també ha presentat l'acte unitari que se celebrarà aquest dissabte a la tarda a Roses i que compta amb el suport de diverses entitats ecologistes i dels vuit ajuntaments afectats. Es tracta d'una performance reivindicativa que es farà a l'exterior de la Ciutadella sota el lema 'Renovables sí, però així no!'.

Informació addicional

  • RECREACIÓ DEL PARC EÒLIC MARÍ DE ROSES