La fiscal urgeix al Govern a prohibir l’extracció de corall vermell a Catalunya

05/07/2018

El Ministeri d’Agricultura i pesca va concedir 12 llicències de pesca en aigües exteriors entre Arenys de Mar y Begur.

El fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, urgeix al Ministeri de Medi Ambient que prohibeix-hi extreure corall vermell a la Costa Catalana durant un període de 20 anys renovables, després d’advertir que el 90% d’aquestes poblacions presenten un estat de conservació “deficient” i que la seva mesura es inferior a la reglamentària.

Segons l’informe de la fiscalia, només el 4% de les poblacions de corall vermell del litoral català es troben en bon estat de conservació i pràcticament tot el que existeix es de talla inferior a la permesa per a la seva extracció, set mil·límetres de diàmetre a la seva base. El Ministeri públic recorda també que el Parlament Europeu esta tramitant un reglament que establirà l’obligatorietat de que els Estats membres prohibeixin la pesca del corall quant s’arribi al límit de captures. Segons la fiscalia, els estudis científics apunten a que les poblacions de corall vermell, al Mediterrani en general i a la costa catalana en particular, “han estat sotmeses a una forta pressió degut al ús dels seus esquelets a la industria de l’ornamentació”.

La fiscalia proposa al Ministeri que, a més de prohibir la pesca de corall, s’estableixin “controls sobre l’evolució de les poblacions” i zones de protecció central, així com que es regulin les visites de submarinistes a les àrees amb colònies d’aquests tipus.