L’ONU alerta que el Mediterrani es el mar amb més sobrepesca del món
Amb un terç de les poblacions mundials de peixos en estat de sobrepesca, augmenten les senyals d’alarma sobre la seguretat alimentària.
Un terç de les poblacions de peixos del mon es capturen de forma insostenible i es troben en estat de sobrepesca, segons l’informe SOFIA sobre l’estat de las pesca i aqüicultura de l’ONU.
Oceana crida l’atenció sobre la preocupant situació del Mediterrani i el Mar Negre, que –segons l’estudi publicat- aconsegueixen els majors nivells de sobrepesca del mon.
L’Informe SOFIA 2018 de la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura) confirma que la pressió pesquera es cada vegada més insostenible en el mon i ja hi ha un 33,1% d’stocks en estat de sobrepesca, una quantitat que augmenta cada any i planteja greus problemes al ecosistema marí i la seguretat alimentària de milions de persones.
“El nou informe de la FAO es desalentador: demostra que el món te molt de camí per recórrer fins a la gestió sostenible dels oceans. El nombre de pesqueries amb sobrepesca ha augmentat en els últims anys. I les captures globals continuen descendint malgrat que les tècniques extractives son cada vegada més sofisticades i agressives. Aquest nou informe només es un punt més en una línia de tendència inquietant. La sobrepesca i l’ús d’arts destructives, la degradació dels hàbitats, la contaminació i la visió a curt termini han reduït la quantitat de peixos salvatges. I aquests mateixos problemes segueixen amenaçant la salut de l’oceà i de les espècies que viuen en ell », afirma Andrew Sharpless, conseller delegat de Oceana.
Una de les dades més preocupants de l’informe es l’abast de la crisi de sobrepesca del Mediterrani i el Mar Negre.
“Es confirma: el mar Mediterrani es el que pateix més sobrepesca en el mon. El 62% dels seus estocs es troba en una situació insostenible i corren un sever risc de desaparició. Ningú desitja que un mar tan proper a molts de nosaltres deixi de proporcionar aliment i llocs de treball a qui depenen d’ell. Es un escàndol que es tindria que desencadenar accions polítiques immediates”, assenyala Lasse Gustavsson, director executiu de Oceana Europa. “El Mediterrani necessita accions urgents i decidides, com restringir l’arrossegament de fons, preservar zones de cria i hàbitats sensibles, i establir límits de captures anuals segons les recomanacions científiques”.
L’estat mundial de la pesca i la aqüicultura (SOFIA) es el principal document d’orientació del Departament de Pesca i Aqüicultura. Es publica cada dos anys per proporcionar als responsables de les polítiques, a la societat civil i a aquells els mitjans dels quals de subsistència depenen d’aquest sector un panorama general, objectiu i complet de la pesca de captura i l’aqüicultura, així com de las corresponents qüestions normatives.
En aquesta mateixa pàgina teniu l’INFORME SOFIA en PDF per a poder consultar.
Informació addicional