L’increment de tortugues babaua a Espanya, vinculat a la pujada de la temperatura del mar

16/07/2018

L’anidació de tortugues babaua a les platges espanyoles del Mediterrani s’han intensificat en els últims anys fins a aconseguir una mitjana de 3-4 nius anuals.

La temperatura mínima del mar per que la tortuga babaua (Caretta, caretta), la més comú a les aigües espanyoles, pugui reproduir-se oscil·la entre els 22-24 graus, llindar cada vegada més comú a les aigües del Mediterrani a partir de juny, ha explicat a EFE Adolfo Marco, investigador del CSIC a l’Estació Biològica de Doñana.

De manera similar també augmenta la temperatura de la sorra a la platja, que a la profunditat d’anidació –uns 40 centímetres- arriba fins els 29 graus, el que facilitarà una temperatura “perfecte” per que els ous s’incubaran en un litoral massa fred per elles fa tan sols unes dècades, ha assenyalat l’investigador.

A més, l’escalfament de l’aigua del mar al Mediterrani també propicia la maduració sexual i l’aparellament de les tortugues, que abans es reproduïen en zones més càlides.

Per Marco, l’increment dels casos d’anidació a les costes espanyoles podria ser de “gran importància per la conservació, a mig i llarg termini, de les tortugues marines”, amenaçades també per la pesca accidental, plàstics i xarxes fantasma als mars, en un mon cada vegada més càlid.

 

Ascens nius

L’ascens dels nius a les costes espanyoles ha sigut gradual –ha assegurat l’investigador- qui ha detallat que, dècades enrere, es trobava un niu cada 20 o 30 anys fins que –poc a poc- es va començar a localitzar un cada tres anys i des de 2014, aquesta xifra ha crescut fins els tres o quatre nius anuals.

Es tracta d’un increment “molt ràpid”, assemblant a d’altres països costers mediterranis que, després d’un fort ritme d’anidació i al cap de 10 anys, han arribat a comptabilitzar entre 40-50 nidades, i aquesta, -ha incidit- es “la previsió que volem i desitgem que ocorri a Espanya”.

Des de començaments d’aquest segle i fins el 2017, s’han registrat a les platges espanyoles 33 esdeveniments d’anidació -14 dels quals finalitzaren amb la freza de la tortuga- encara que Marco ha assegurat, que podrien haver-se donat –i no detectat- molts més a les platges aïllades (platges de Parcs Naturals) i per la nit.

 

Area de freza

L’àrea de freza més visitat per les tortugues abasta tot el Mediterrani càlid espanyol, des d’Almeria fins a Girona i àrees del litoral Balear, zones de “qualitat òptima” i on, al seu judici, destaca una àmplia extensió entre Alacant, Múrcia i Almeria com millors platges per les tortugues marines.

En aquest punt, ha definit a les tortugues com “poc exigents” a l’hora de rastrejar platges on fer la freza: “prefereixen platges àmples amb sorra de qualitat”, gra fi i que no s’enfonsin, i tots aquests requisits els compleix el litoral mediterrani.

En aquest encara incipient estiu, ja s’han constatat la presència de 3 femelles diferents, una d’elles, va nidar i va fer la freza el mes passat a una platja de Mataró (Catalunya) i va ser l’amo d’un xiringuito qui, al percatar-se de la seva presència, va donar la veu d’alarma avisant als experts per no posar en perill l’animal.

 

112

Al seu judici, es molt important saber actuar quan s’observa a una tortuga sortir del mar per nidar, i així ha explicat, que “l’emoció tan gran” sorgida a l’observar aquest moment únic, no sol ser ben gestionada per la quantitat de turistes presencials.

Per això, ha apel·lat a l’ajuda social de la població i demana –en primer lloc- trucar al 112 per que acudeixin el més aviat possible experts, a més de permetre a la tortuga sortir del mar, situar-se sempre darrera d’ella, no fer soroll i no molestar-la amb el flash de les càmeres. EFEverde

  • Tortuga Babaua (Foto: Philippe Guillaume)