L’eriçó Diadema, fulminat dels fons

20/08/2018

Els experts confirmen l’extermini a passes agegantades de l’eriçó Diadema o Antillarum, conegut com eriçó de Mar. Aquest equinoderm, responsable de la formació de la major part dels Blanquizales de Canàries, està sent atacat per una malaltia.

Es tracta d’un fenomen que en els últims mesos ha anat en augment a una velocitat vertiginosa. En només cinc o sis mesos l’índex de mortalitat d’aquest macroinvertebrat, autèntic amo i senyor dels fons sumarials rocosos de Canàries, i el responsable dels Blanquizales (que es com es denomina als fons rocosos que han perdut la seva cobertura vegetal i animal per l’acció raspadora d’altes densitats d’aquests eriçons, tal i com ho defineixen els biòlegs) està sent fulminat.

En aquest breu espai de temps la seva desaparició com per art de màgia, ronda ja el 95% de la població, quant només a l’abril, l’índex de mortalitat s’elevava al 50%, segons explica Rafael Mesa, instructor de busseig, naturalista i estudiós del fenomen, que porta anys netejant d’eriçons el litoral de la illa, amb campanyes de conscienciació, per evitar la sobrepesca i la contaminació, a través del Club Pastinaca. Des del seu punt de vista “l’origen de l’altíssima mortalitat que està afectant a aquesta espècie no es coneix a ciència certa”.

Mesa, precisa que ell no es biòleg i per tant es tindria que consultar als experts per que realitzin un anàlisis més detallat de que es el que està succeint, però la realitat es que a dia d’avui l’eriçó Diadema (o de Mar) està sent absolutament eliminat.

 

Una de les teories:

Segons la seva opinió, i després d’haver estudiat el comportament de la espècie durant dècades, un indici pot estar en que l’aigua es troba a una temperatura inusual, molt per sota de l’habitual a aquestes altures de l’any. “Pot influir aquesta anomalia tèrmica”, explica. “A l’agost no es normal que l’aigua estigui només a 20 graus i unes poques dècimes i el fet de que l’aigua estigui tan freda es el que podria haver afavorit que alguns virus o bactèries hagin trobat el brou de cultiu per al seu desenvolupament, portant a la aniquilació materialment a aquesta espècie tan nociva pels fons marins canaris”.

“De continuar aquesta dinàmica –escriu Mesa a la seva compte de Facebook –s’aconseguiran percentatges propers al 100% de morts. Cap canvi tan brusc com aquest es bo per l’ecosistema, ara, al desaparèixer milions d’eriçons que exterminen les algues, aquestes experimentaran un aflorament massiu que a mitjà termini, generaran problemes com un desenvolupament d’algues descontrolat...”.

“Cassos semblants han tingut lloc en el Carib i Maderia, en el cas del Carib el 99% de la població va desaparèixer i la seva recuperació ha sigut lenta...”, explica. També senyala, “la culpa de tot el que passa es nostre, l’important es conservar l’ecosistema”, “el furtivisme, la pesca professional i esportiva sense control i la contaminació, mantenen a les comunitats de peixos a la vora de la desaparició”.

Informació addicional