Intercepten material explosiu trucat per espantar dofins

11/08/2018

La Guàrdia Civil localitza a Combarro cinc artefactes que presumiblement s’estarien utilitzant per evitar interferències dels animals en les labors de pesca o danys amb els aparells.

La Guardia Civil ha localitzat varius artefactes pirotècnics en el moll de Combarro (Pontevedra) que podrien estar dissenyats amb la finalitat d’espantar als dofins i d’evitar interferències d’aquests animals en les labors de pesca.

Segons ha informat la Guardia Civil, un agent del servei marítim que estava fora de servei va veure uns nens manipulant una caixa de cartró abandonada al costat d’un contenidor de escombraries en el moll pesquer de Combarro. Quant es va apropar fins a ells i va comprovar l’interior de la caixa va reconèixer cinc artefactes pirotècnics, tots ells de les mateixes característiques externes. L’agent, informa EFE, va sol·licitar llavors la intervenció dels tècnics especialistes en desactivació d’explosius (TEDAX) de la Guardia Civil, que van determinar que els artefactes havien sigut modificats afegint-los una pedra, que estava adossada al petard amb cinta aïllant, a manera de contrapès.

Les primeres valoracions apunten a la possibilitat de que aquest tipus d’artefactes es puguin estar utilitzant de forma il·legal per evitar que determinades espècies, com dofins, la presència del qual sembla ser que s’ha incrementat en les ultimes dates, interfereixen en les labors de pesqueres o produeixen danys en els aparells.

La Guàrdia Civil, que ja va iniciar la corresponent investigació per esclarir les circumstàncies de la troballa i l’ utilització d’aquests artefactes, recorda que l’ús dels explosius en les labors de pesca, que poden causar danys indiscriminats en tot el medi marí, està tipificat com delicte al Codi Penal.

Informació addicional