Innovadora proposta: control dels residus plàstics mitjançant el codi de barres

16/08/2018

La següent es una proposta concreta destinada a científics i polítics amb la finalitat d’implementar un sistema que permeti reduir els residus plàstics. El tema es proposa per a la pública discussió.

Aquesta proposta discuteix la possibilitat d’enfrontar el problema del reciclatge dels plàstics des d’un nou enfocament, donat l’evident impacte medi ambiental. Després de reflexionar sobre els resultats del model actual centrat en la responsabilitat del productor i la conscienciació del consumidor final, evidenciem que les mesures presses fins al dia d’avui no son suficients per evitar que els oceans continuïn acumulant deixalles plàstiques. Prova d’això es que inclús al Mar Mediterrani, circumdat pels països més avançats a la matèria, presenta elevats nivells de contaminació.

Concordem en que el consumidor té que seguir reciclant, però qüestionem que la responsabilitat per l’augment de les deixalles plàstiques sigui seva. En la nostra visió, es té que responsabilitzar a tots els actors de l’actual model de consum.

La nostra proposta es una crida a la responsabilització d’un dels actors que fins avui no ha sigut considerat: el retail o la gran distribució. Supermercats, grans botigues i similars, no només mobilitzen alts percentatges de deixalles plàstiques, si no que també son responsables de FOMENTAR i FORÇAR EL CONSUM de plàstics en embalatges. Així mateix, son qui tenen a més dels recursos la possibilitat d’incentivar a les productores a utilitzar altre tipus d’embalatges, i la responsabilitat de premiar al consumidor que retorni el plàstic que es va emportar a casa, o aquell que va preferir un altre tipus d’embalatge.

El codi de barres, present a cada producte, permetria que es sabés la quantitat de plàstic continguda a cada paquet, i venuda per cada comerç, possibilitant la fiscalització per part de l’Estat.

Queda en obert una pregunta: Tindran els Governs la necessària independència per implementar aquesta proposta ciutadana?

 

Us deixem l'enllaç aquí de l'article publicat per: otromundoesposible.net