Hi ha coralls preparats per suportar el canvi climàtic

14/08/2018

Un coral afinat al Carib, el “coral estrella muntanyós”, posseeix una adaptació que li permet sobreviure sota les altes temperatures i acides marina derivades de l’escalfament global.

“Els períodes estressants d’altes temperatures i condicions cada vegada més àcides son cada vegada més freqüents i de major duració en aigües de Florida”, va dir en un comunicat Chris Langdon, professor de biologia marina i ecologia a la Universitat de Miami i autor principal d’un nou estudi.

“No obstant, vam descobrir que no totes les espècies de corall son igualment sensibles al canvi climàtic i existeix l’esperança de que algunes espècies que semblen condicionats poden desenvolupar adaptacions que els permeten sobreviure també”, va explicar.

Els investigadors van exposar a dos espècies amenaçades de coralls caribenys, el corall banya de cérvol (Acropora cevicornis) i el corall estrella muntanyós (Orbicella faveolata), exposats a combinacions de temperatura normal (26 graus centígrads) i elevada (32 graus centígrads) i increment de diòxid de carboni nivells (pH 7.8 / 800 ppm) durant nou setmanes. Després, es van recol·lectar dades genètiques i fisiològiques, com el creixement esquelètic dels coralls, per determinar si els esdeveniments d’estrès es registren a la història esquelètica d’un corall.

Al final de les nou setmanes, tots els coralls que encara sobreviuen es van recuperar a la temperatura fresca i al pH normal per determinar la capacitat d’aquests coralls per recuperar-se una vegada que les condicions ambientals es van tornar més hospitalàries, com ocorre de forma natural a l’estiu.

“No obstant, vam descobrir que no totes les espècies de corall son igualment sensibles al canvi climàtic i existeix l’esperança de que algunes espècies que semblaven condemnats poden desenvolupar adaptacions que els permeten sobreviure també”, va explicar.

Els investigadors van trobar que el corall banya de cérvol era més sensible a l’estrès per calor. Va experimentar una mortalitat del 100 per cent després de 25 dies a la temperatura elevada d’1,5 graus Celsius per sobre de la temperatura mitja mensual màxima històrica dels Keys de Florida.

Les aigües del sud de Florida podrien començar a experimentar períodes càlids d’aquesta intensitat i duració una vegada cada cinc anys per al 2035, el que segons els investigadors suggereixen que la espècies podria tornar-se cada vegada més estranya en 20 anys.

El corall estrella muntanyós va sobreviure 62 dies a la temperatura elevada i es va recuperar ràpidament quant la temperatura va reduir al final de l’experiment. La reducció del pH no va afectar a la supervivència però va tindre un impacte significatiu en el creixement sota temperatures normals.

“En base aquests resultats prediem que el corall estrella muntanyós serà capaç de tolerar molt conservadorament qualsevol escalfament que els Keys de Florida puguin experimentar ara fins el 2060 i molt possiblement fins a finals de segle”, va dir Langdon. “Aquesta predicció optimista necessita ser qualificada pel fet de que la disminució del pH afectarà el potencial reproductiu d’aquesta espècie.

Si bé la disminució del pH no matarà els coralls directament, significarà que es produiran menys coralls nadons per reemplaçar als coralls adults que moren per causes naturals o no naturals.

Els esculls de corall son especialment vulnerables al canvi climàtic perquè es veuen fàcilment afectats per l’aigua tèbia. Quant les temperatures oceàniques augmenten, les algues que donen al corall els seus colors brillants abandonen el seu hoste, el que fa que es vegi blanc, una condició coneguda com “blanquejament de coralls”. La pèrdua d’algues, que proporciones al corall gran part de la seva energia, fa que els coralls siguin vulnerables a la inanició i la malaltia.

El corall estrella muntanyós tenia algues especials, anomenades D simbionts, que els investigadors creuen que van permetre adaptar-se a les condicions experimentals de canvi climàtic, els oceans que s’escalfen ràpidament estan provocant blanquejaments massius i freqüents, mentre que l’absorció de CO2 per la superfície de l’oceà està reduint el pH, el que dificulta que els coralls i altres organismes construeixin el seu esquelet i les seves closques.

L’estudi permet als investigadors comprendre millor com els coralls responen a l’estrès per calor i la acidificació dels oceans, que es important ja que s’espera que aquestes afeccions als coralls en les pròximes dècades i per comprendre com es registren aquests factors estressants en els esquelets de corall.

Informació addicional