Guanyaran les balenes aquesta vegada?

12/09/2018

Representants de governs de tot el món i de la ONG es troben a Brasil per celebrar una reunió molt especial que es realitza una vegada cada dos anys: la de la Comissió Balenera Internacional (CBI).

Us expliquem molt breument que està en joc:

Caça de balenes: les postures estan enfrontades aquest any. La reunió de la CBI viurà amb molt probabilitat un debat polaritzat, amb els governs pro-caça de balenes disposats a soscavar la prohibició de la caça comercial de balenes de qualsevol forma possible, i els governs “a favor de les balenes” disposades a defensar la moratòria sobre la seva caça.

En quin punt es troben ara a la CBI? Hi ha dos visions que competeixen pel futur d’aquesta Comissió. La proposta del Govern japonès, anomenada Way Forward (“El camí a seguir”), busca acabar amb la prohibició existent sobre la caça comercial de balenes i intenta legitimar la seva caça comercial, al temps que es redueixen les proteccions existents. Per un altre costat, la “Declaració de Florianópolis” promoguda per Brasil (país amfitrió) i altres estats vol que la CBI es comprometi a avançar com una organització enfocada a la conversació, reconeixent el paper crucial de les balenes en uns oceans sans.

 

Santuaris: les coses no han començat bé a la reunió. Un dels grans temes que s’ha votat avui mateix ha sigut la creació d’un santuari de balenes a l’Atlàntic Sud. Aquest santuari, recolzat per moltes nacions i amb molt suport per moltes nacions i molt suport popular, no serà una realitat de moment al no haver obtingut les ¾ parts dels vots necessaris per la seva creació. Dels 69 països amb dret a vot a la reunió d’aquest any, 39 han votat a favor, però 25 ho han fet en contra, 3 s’han abstingut i altres dos no han participat a la votació, frustrant així la seva declaració.

Una delegació d’experts en balenes de Greenpeace està present a la reunió de la CBI. Seguiran defensant la prohibició de la caça comercial de balenes, recolzarem la protecció marina a gran escala, com el Santuari de Balenes de l’Atlàntic Sud, i la transformació de la CBI en un organisme centrat a la conservació que les poblacions de balenes restants del mon necessiten tan desesperadament.

Font: Greenpeace