Greenpeace organitza neteges de plàstics aquest dissabte per assenyalar les marques contaminants

14/09/2018

En el Dia Mundial de la Neteja del Planeta, els ecologistes animen la ciutadania a unir-se i fer una passa més cap a la fi de la contaminació per plàstics.

La contaminació per plàstics és un problema molt greu i que cal abordar de forma urgent. L'única solució efectiva és una reducció dràstica de la producció i el consum d'aquests productes, ja que la neteja dels entorns naturals no és suficient per acabar amb ells perquè sempre n'arriben de nous, que són fabricats, usats i llençats massivament. Tot i això, l'organització ecologista Greenpeace assegura que les neteges permeten recollir dades i fer auditories de marca que els donen recursos per denunciar les principals empreses productores i distribuïdores d'aquests productes.

Per mostrar que la ciutadania no és totalment responsable d'aquest problema, ja que els plàstics d'un sol ús han estat presentats per les empreses com el seu model de venda predilecte, i per demanar-los responsabilitats, Greenpeace vol fer una auditoria de marques simultània a 46 països dels 5 continents i elaborar un informe mostrant quines són les que més contaminen amb els seus plàstics.

Aquest dissabte 15 de setembre, doncs, els ecologistes volen visibilitzar el que consideren la "falta de responsabilitat" de les grans corporacions fent una gran recollida de plàstics en entorns naturals, evidenciant la necessitat d'una legislació més estricta que reguli la cadena de producció i l'origen dels plàstics d'un sol ús. El setembre de 2017, gairebé 800.000 ciutadans de la Unió Europea van signar una petició demanant lleis contra la contaminació per plàstics. Ara, totes les mirades estaran posades en el Parlament Europeu, ja que a finals d'octubre es votarà la proposta de directiva sobre la reducció de l'impacte mediambiental de determinats productes de plàstics, que suposaria la prohibició d'objectes com canyetes, plats o coberts de plàstic i establiria mesures per reduir significativament el consum d'envasos i gots de beguda. A Catalunya, Greenpeace convoca els qui vulguin anar aquest dissabte a la platja de l'Arrabassada, a Tarragona, per tal de recollir plàstics de 8:30 a 10:00 del matí.

Informació addicional