Europa imposarà més esforços als països de la UE per protegir els seus ecosistemes marítims

10/08/2018

Un informe publicat el passat 1 d’agost per la Comissió Europea ha posat de manifest els “considerables esforços” que han fet els països de la UE per abordar els riscos dels seus ecosistemes marítims, però considera que no han sigut suficients.

Un informe publicat el passat 1 d’agost per la Comissió Europea ha posat de manifest els “considerables esforços” que han fet els països de la UE per abordar els riscos dels seus ecosistemes marítims, però considera que no han sigut suficients per aconseguir uns mars “bons, saludables i productius” pel 2020.

El document analitza l’aplicació de la Directiva Marco sobre Estratègia Marítima i avalua les mesures posades en marxa pels governs europeus per aconseguir “un bon estatus mediambiental” pel 2020, com accions per conservar la biodiversitat i lluitar contra les pressions que suposen la sobrepesca, els danys al fons del mar, les deixalles marines i els contaminants.

“Els oceans i els mars son essencials pel benestar del nostre planeta i no podem comprometre la seva protecció. Per això, la UE te una de les polítiques marítimes més ambicioses del mon”, ha assegurat el comissari de Medi Ambient, Assumptes Marítims i Pesca, Karmenu Vella.

Segons ha assenyalat, durant els últims anys els Estats membre “han posat molts esforços per assegurar que els recursos dels mars s’utilitzen i es gestionen de manera sostenible, depenent molt de la cooperació regional”. No obstant, aquests esforços no han sigut suficients per aconseguir els objectius pel qual el comissari ha instat als vint i vuit a que apliquin les recomanacions de la Comissió.

Les mesures aprovades pels Estats membre sota la directiva es “l’últim pas darrera una estratègia de sis anys”. Aquestes accions es basen en la cooperació regional més que mai i integrin polítiques nacionals, europees i internacionals, per exemple, per lluitar contra la sobrepesca i reduir el seu impacte negatiu, els països notifiquen els mitjans presses en virtut de la Política Pesquera Comú en els acords regionals i internacionals.

El document analitza l’aplicació de la Directiva Marco sobre Estratègia Marítima i avalua les mesures posades en marxa pels governs europeus per aconseguir “un bon estatus mediambiental” pel 2020.

Segons l’informe, una de quatre accions posades anunciades pels Estats membre s’ha desenvolupat específicament pels objectius de la directiva. No obstant, l’avaluació mostra que aquests propòsits no s’aconseguiran pel 2020 si no hi ha millores, en alguns casos, com a la gestió de la brossa marina, la falta de coordinació entre els països, ha fet que aquesta qüestió hagi tingut que ser abordada, en part, a escala europea, a través de l’estratègia de la UE sobre el plàstic.

Segons la Directiva Marco sobre Estratègia Marítima per garantir la gestió sostenible dels recursos mediambientals dels seus mars”. No obstant, a la recta final d’aquesta estratègia fa falta un compromís més gran per aconseguir l’objectiu.

Informació addicional