Europa ha de preparar les costes abans de 2100 si vol evitar inundacions catastròfiques

17/08/2018

A finals de segle l'increment d'aquests fenòmens podrien arribar a afectar més de 3,5 milions de persones anuals al continent i tenir uns costos superiors als 950.000 milions d'euros.

Si les inversions en adaptar les costes europees no augmenten, els danys anuals causats per inundacions al continent podrien augmentar dels 1.250 milions d'euros anuals actuals a una xifra que oscil·la entre els 93.000 i els 961.000 milions d'aquí a finals de segle. A causa de la pujada dels nivells màxims del mar, causada pel canvi climàtic, aquestes inundacions costaneres podrien arribar a afectar 3,65 milions de persones l'any 2100, comparades amb les 102.000 actuals. A dia d'avui, un de cada tres ciutadans de la Unió Europea viu a una distància de 50km o menys de la costa. Aquestes estimacions són els resultats de dos estudis del Centre de Recerca Conjunt, el servei de ciència i coneixement de la Comissió Europea, on un equip de científics va calcular com canviaran els nivells extrems del mar durant aquest segle i com aquesta pujada, combinada amb els canvis socioeconòmics a les costes europees, afectaran les pèrdues causades per inundacions. Aquest càlcul es va fer en un escenari que considera que es faran esforços moderats per mitigar el canvi climàtic i en un altre on no es feia res.

Els investigadors han previst que el risc d'inundacions pujarà fins a xifres mai vistes fins ara si no es prenen mesures adaptatives a temps. Perquè Europa pugui mantenir les seves pèrdues per inundacions proporcionalment iguals respecte la mida de la seva economia, caldria construir o reforçar les estructures defensives actuals perquè puguin suportar pujades dels nivells extrems del mar d'entre 0,5 i 2,5 metres. La principal causa d'això és el canvi climàtic. A causa de l'augment de la temperatura de l'aigua, aquesta s'expandeix, factor al qual se sumarà la pèrdua de les masses de gel de les glaceres i dels pols.

Per dur a terme aquest estudi, els resultats del qual han estat publicats a les revistes 'Nature Communications' i 'Nature Climate Change', els científics van fer servir el LISCoAsT -sigles en anglès d'Eina Integrada de Control a Gran Escala del Nivell del Mar i la Costa- en cooperació amb el departament d'acció climàtica de la Comissió Europea. LISCoAsT té en compte la dinàmica espacial i temporal de tots els components que contribueixen decisivament a la severitat i l'impacte de les inundacions. Això inclou projeccions d'exposició i canvis en tots els components del nivell extrem del mar, dels nivell del mar a les marees i les pujades a causa de tempestes. Fent servir aquesta eina, els científics van fer una anàlisi a escala global amb una precisió de 100 metres.

Informació addicional