Escombraries marines

11/08/2018

Queda un llarg camí per endavant, d’aquí la importància de prendre consciencia sobre aquest tema i involucrar-se.

Introducció

No importa a on vivim, en aquest planeta tots els éssers humans estan connectats a l’oceà d’una manera o un altre. Un oceà viu juga un paper críticament important en cada un de nosaltres. Els oceans son font de incomptables llocs de feina, impulsen l’economia i la prosperitat; ens proveeixen menjar, oxigen i compostos per fabricar medicines; regulen el clima, absorbeixen gran part de la pol·lució de l’aire i de l’aigua generada per les més de 7 milions de persones que habiten el planeta i brinden una gran varietat de serveis ambientals que encara no valorem suficientment. No obstant i a pesar dels beneficis que els oceans ens proveeixen, com societat global tirem pedres contra el nostre teulat destruint el sistema que dona suport vital al nostre planeta.

Quin es el problema?

La majoria de la gent reconeix com amenaces per la salut del nostre planeta i el nostre benestar temes com la pol·lució de l’aire i de l’aigua, la desforestació, la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic. Però l’impacte de la creixent quantitat de residus marins en els oceans del planeta ha sigut ignorat per dècades. Encara avui la societat no considera aquest problema com una seria amenaça.

Els residus provenen de diverses fonts i viatgen pel mar enormes distancies empesos pel vent o les corrents. Una ampolla de plàstic recorre mils i mils de quilòmetres durant anys. El lentíssim procés de degradació dels residus abocats al mar –majoritàriament de plàstic- i el constant increment de la quantitat de brossa que generem, produeix un creixement gradual de deixalles acumulats al mar i a les costes de tot el planeta.

Què es una brossa marina?

Qualsevol material sòlid persistent, manufacturat o processat abocat o abandonat al medi marí o coster pot ser definit com a brossa marina.

Què son els microplàstics?

Tot aquell menor de 5 mm.

Quina quantitat de brossa arriba al mar?

Aproximadament 7 milions de tones de residus son abocats o arriben anualment als mars i oceans del nostre planeta: neumàtics de cotxes, ampolles de plàstic, llaunes i xarxes de pesca, bosses de plàstic, burilles, piles i la llista continua. 8 milions d’objectes son abocats a l’aigua cada dia i 45.000 trossos de residus plàstics suren al mar de mitja per milla quadrada (ONU).

La quantitat de trossos de plàstic que sura a la superfície s’ha incrementat més de cent vegades en els últims 40 anys.

D’on provenen les brosses marines?

S’estima que un 80% provenen de terra i que un 20% tenen el seu origen en activitats realitzades al mar.

Quines son les seves característiques?

Les brosses marines; viatgen enormes distàncies arrossegades per les corrents marines. Duren en molts casos dècades i fins i tot varis segles. Transporten organismes i microorganismes endèmics d’un lloc determinat que poden convertir-se en invasors. Es fragmenten els petits i microplàstics que trobem avui en els nostres oceans son una mostra dels descuits del passat. Absorbeixen tòxics en el ambient marí els plàstics es comporten com imans als que si adhereixen la toxicitat que hi ha a l’aigua.

Quin es l’impacte?

Els residus marins impliquen un ampli rang d’impactes negatius pels nostres recursos marins, per les embarcacions i la navegació, pels ecosistemes, l’industria turística i per la seguretat i salut dels essers humans. A pesar de ser difícils de quantificar, tots aquests impactes tenen un cost que algú acaba assumint.

 • Ecosistemes. Els residus marins faciliten la propagació d’espècies invasives que s’enganxen a trossos de plàstics en una regió determinada i viatgen al voltant del mon per colonitzar altres ecosistemes.
 • Fauna marina. Més de 600 espècies de fauna marina, entre elles les més estimades del planeta, es veuen afectades per la brossa que arriba al mar. Des de les majestuoses balenes, dofins, foques i tortugues marines, fins a una gran varietat d’aus i inclús diminutes espècies de plàncton. Els animals s’enreden i queden atrapats en xarxes de pesca o cordes abandonades. També confonen molts tipus de residus en menjar, des de microplàstics fins taps d’ampolles i bosses de la compra que les tortugues confonen amb meduses. La ingesta d’aquests objectes causen importants trastorns que sovint resulten en la mort de gran quantitat d’animals. S’estima que els residus presents en el mar causen la mort d’uns 100.000 mamífers marins anualment.

 • Turisme/Economia. Que els cursos d’aigua es mantinguin nets es vital per la salut de l’industria del turisme reportant beneficis econòmics tant pel sector privat com pel públic.
 • Despesa públic. Netejar una platja bruta te un cost alt i un descens en els estàndards de neteja causa pèrdues en els ingressos del sector turístic.
 • Seguretat personal/ Seguretat a la navegació. Els residus marins son un perill per la navegació i pot causar danys costosos de reparar com l’embús de desaigües o l’embolicament de hèlix.
 • Salut. Petits trossos de plàstic son confosos pel sistema endocrí dels peixos com estradiol, causant un trastorn hormonal a les espècies marines afectades. D’acord amb l’ informació subministrada per l’Institut d’Oceanografia Scripps, el 90% dels peixos estudiats a l’oceà Pacific tenien plàstic en els seus estómacs. Moltes d’aquestes espècies després son menjars per essers humans, el que te com a resultat la ingesta de químics tòxics.

Com podem ajudar?

Cada ciutadà pot actuar com “agent de canvi”, ja sigui participant en diverses accions o adoptant nous hàbits de consum i comportament en el nostre dia a dia.

Quina es la situació actual?

La situació global actual del problema de les brosses marines es altament preocupant. A pesar de tot tenim que dir que afortunadament en els últims anys ha hagut un increment en:

 • La visibilitat del problema.
 • La quantitat de fòrums i medis de comunicació que aborden el tema.
 • La quantitat de dades i treballs d’investigació.
 • El nombre d’organitzacions ocupant-se del tema i de voluntaris involucrats.
 • La quantitat d’iniciatives empresarials, d’emprenedors, d’inversió en I+D+I, la recerca d’alternatives i les iniciatives d’economia circular.

 

Queda un llarg camí per endavant, d’aquí la importància de prendre consciencia sobre aquest tema i involucrar-se.

Informació addicional