Enxampen una embarcació fondejada en espais protegits de la Costa Brava cada dos dies

13/08/2019
Mésdemar

La Guàrdia Civil posa 30 denúncies el juny i juliol · Els Rurals incoen 10 expedients des del 2015 per entrar en espais protegits i prats de posidònia.

La Guàrdia Civil va posar 30 denúncies els mesos de juny i juliol passats a patrons d'embarcacions fondejades en zones no permeses de la Costa Brava. A aquestes xifres, cal sumar-hi els deu expedients que ha obert el cos d'Agents Rurals, al litoral gironí, per fondejar en zones protegides o sobre praderies de posidònia des del 2015.

Pel que fa al control de la Guàrdia Civil, dos terços de les denúncies, 20, han estat posades durant el mes de juny, mentre que les deu restants van ser imposades el mes de juliol. Respecte als expedients del Grup de Suport Marí del cos d'Agents Rurals, la majoria d'intervencions són en espais protegits a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, dins la zona del Parc Natural del Cap de Creus i de les Illes Medes. Els Agents Rurals asseguren que la majoria d'intervencions que fan, en aquest sentit, són per advertir als propietaris de les barques recreatives que no poden fondejar en zones no habilitades i que els expedients es posen quan tot i l'avís no fan cas a les recomanacions. Després, tant en el cas dels Agents Rurals com en el de la Guàrdia Civil, són els serveis jurídics del Departament de Territori i Capitania Marítima de Palamós -respectivament- qui en determina possibles sancions econòmiques.

Defensar el fons marí

Per evitar malmetre el fons marí, la llei 42/2007 el patrimoni natural i de la biodiversitat -entre d'altres- regula els límits del fondeig d'embarcacions sobre zones protegides com les praderies de posidònia o zones no habilitades. De totes maneres, les entitats de protecció de la fauna marina del territori reclamen més control i un desenvolupament més extensiu de la regulació que pugui fer efectives les limitacions i proteccions, sobretot a espais naturals.

 

Llegir més...