Els socorristes de la Costa Brava reivindiquen la dignificació del sector

31/08/2018

Concentració de SOS Socorristes avui a la plaça Sant Jaume per exigir una millora del conveni i actualitzar la regulació de les platges que data de 1972.

Els socorristes de la Costa Brava, així com els de la resta de platges de litoral català, s’han unit avui a les 10 h en una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reivindicar la dignificació del sector. A partir de la plataforma SOS Socorristes, exigeixen que s'actualitzi la regulació de les platges, i que es creï un conveni sectorial que millori les condicions laborals dins el món del socorrisme.

«Actualment, ens regim a les platges per la Llei del 1972, que dona matisos i adjudica la responsabilitat de cada platja als ajuntaments», explica Nicolás Migueiz, representant del sector a la Costa Brava. Això provoca que cada consistori estableixi segons el seu criteri el nombre de socorristes necessaris per a les seves platges, les temporades de bany, les infraestructures i el dispositiu necessari per garantir la seguretat dels usuaris. Això provoca que els mínims establerts per a algunes platges no siguin adients segons el criteri del socorrista: «Hi ha platges de 8 quilòmetres d'extensió on et demanen 3 socorristes. Amb 3 persones no es vigilen 8 quilòmetres», denuncia Migueiz. «Creiem que això no és possible, i que cal prendre-s'ho seriosament tant per la seguretat dels usuaris, com per dignificar la professió», afirma.

El representant de la plataforma SOS Socorristes també denuncia que els professionals no tenen actualment cap conveni laboral propi on sentir-se representats. «La temporada passada ens trobàvem sota els convenis de les mateixes empreseses», explica Migueiz, que indica que la situació ha evolucionat aquest any. «Després de la nova Llei de Contractació, hem passat a estar sota el Conveni d'Instal·lacions Esportives estatal, on no es fa referència a l'àmbit on treballem, que és la platja», explica. A més, comenta que els socorristes es consideren «professionals vinculats més amb la sanitat que no pas amb l'esport».

Tot i que Migueiz reconeix que les condicions han millorat amb el nou conveni, el fet de no tenir-ne un de propi, sumat a la temporalitat del sector, suposa una elevada precarietat en les condicions laborals dels socorristes, que es tradueix, sobretot, en nivells salarials baixos i falta d'infraestructura. «La mobilització d’avui arriba després de molts anys patint-ho i de veure com molts companys s'han de dedicar a altres coses per les condicions insostenibles», es queixa Migueiz, i afegeix: «som considerats el primer escaló, el més important a l'hora de salvar vides, i això no es veu reflectit en les condicions laborals ni en el salari».

Les mobilitzacions les han dut a terme socorristes de platja. Tot i que reconeixen que el problema té a veure amb tot el sector, afirmen que les problemàtiques de la platja i piscina són complexes i diferents.

Podeu seguir llegint la noticia en aquest enllaç