ELS PUNTS CLAUS DE LA SEVA EMBARCACIÓ QUE HA DE REVISAR ABANS DE SORTIR A NAVEGAR

12/07/2018

La millor resposta està a la pràctica d’una navegació segura que minimitzi qualsevol tipus de risc tan abans de partir.

El passat any Salvament Marítim va realitzar més de 2.470 intervencions a embarcacions d’esbarjo a les costes. El 65% d’aquests accidents es van produir a la campanya estival durant les travessies realitzades a les costes de Catalunya, Balears, Comunitat Valenciana, Galicia i el Litoral Cantàbric.

Per combatre aquestes xifres de sinistralitat, la millor resposta està a la pràctica d’una navegació segura que minimitzi qualsevol tipus de risc tan abans de partir, amb un manteniment periòdic de l’embarcació, com a l’hora de planificar la ruta a realitzar.

A continuació, li recorden alguns consells bàsics de seguretat, de fàcil aplicació, i que hauria de realitzar abans de salpar en aquesta campanya d’estiu:

 

  1. Revisi la seva embarcació de proa a popa:

Comprovi el bon estat de la seva embarcació d’esbarjo, dels equips de navegació i de les seves comunicacions. Realitzi també una completa revisió als motors i al sistema elèctric. Sense oblidar, l’aparell que conforma la seva embarcació.

Per altre banda, per facilitar la labor de revisió de l’embarcació, Salvament Marítim disposa d’un llistat de comprovació virtual, que es pot consultar tan en l’ordinador com en telèfon mòbil, on recorda els punts clau de revisió de la seva embarcació abans d’una travessia. Una revisió puntual que pot evitar més d’un esglai a alta mar.

  

  1. Informació meteorològica: Sempre alerta:

Informis de la previsió meteorològica de la zona on pretén navegar, eviti la sortida al mar en cas de mal temps o mala visibilitat. Encara que disposi de gra experiència com a patró, no baixi la guàrdia i analitzi tota la informació amb detall per evitar qualsevol tipus de sorpreses a les seves travessies més habituals.

AEMET disposa d’una àmplia xarxa d’observació que inclou tan observatoris convencionals com sistemes de teledetecció. A més, informen de les condicions meteorològiques per alta mar i zones costeres adaptades a les necessitats de cada usuari.

Per altra part, la start-up Meteoclim ofereix prediccions sobre la direcció del vent a molt alta resolució, la pressió a nivell del mar, les temperatures, la pluja o nuvositat a diferents nivells.

 

  1. Equips de Seguretat a Bord:

En funció de les zones de navegació per la que estigui autoritzada l’embarcació, les embarcacions a Espanya han de tindre una equipació bàsica obligatòria en matèries com salvament, navegació, buidatge, material contra incendis i prevenció de abocaments d’aigües brutes.

Els propietaris de les embarcacions tenen que respectar escrupolosament les dates de caducitat del material obligatori per la seva seguretat i també evitaran qualsevol tipus de sanció. Entre l’equipament bàsic recomanables es conforma per: armilles, extintors, i bots salvavides. També es pot complementar l’ús d’arnesos de seguretat, bombes de buidatge i una farmaciola.

Per a navegants solitaris es aconsellable remolcar per popa un cap de 50 metres, rematat amb un visible flotador i amb nusos cada cinc o deu metres. No obstant, tingui en compte que, navegant a certa velocitat, encara que aconsegueix-hi agafar-se podria no suportar la pressió de l’aigua si l’embarcació no es para d’immediat.

 

  1. Depòsit ple abans de marxar:

El consum de combustible depèn, en gran mesura, del tipus de navegació i de ruta a realitzar a cada jornada de navegació. Per tant, resulta clau per reforçar la seva seguretat a bord planificació amb antelació la travessia amb una estimació dels consums. Per norma, parteix-hi sempre amb els depòsits de combustible al màxim de la seva capacitat i aprofiti cada escala per repostar tant si es tracta de la sortida d’un dia com de varies jornades.

 

  1. Comuniqui la seva ruta de navegació als ports de destí:

Una vegada planificada i decidida la sortida, deixi a terra noticia de les seves intencions: familiars, amics, persones responsables del club nàutic o amarratge.

Sempre es recomanable aportar la següent informació:

  • Descripció complerta de l’embarcació.
  • Nom i nombre de tripulants.
  • Hora de sortida.
  • Ruta prevista.
  • Hora estimada d’arribada a destí o de retorn a port (o amarratge).

 

Si decideix alterar els seus plans a l’últim moment, o modificar-los sobre la marxa, informi dels canvis per evitar preocupacions o que es faci saltar l’alarma innecessariament. No oblidi avisar del seu retorn sense novetat.