Els països amb governs avançats es declaren en emergència climàtica

10/05/2019
Generalitat Catalunya

Catalunya esdevindrà el segon país del món que assumeix aquesta declaració.

 

El Govern de la Generalitat de Catalunya treballa per aprovar una Declaració d'emergència climàtica. D'aquesta manera, Catalunya esdevindrà el segon país del món que assumeix aquesta declaració.

Fa temps que tots plegats estem sent advertits de les terribles conseqüències ecològiques i socials a què ens aboca el canvi climàtic. I tots els actors (els públics –governs i administracions–, empreses, entitats i ciutadania) no hem acabat assumint-ne la gravetat. En aquest escenari, han irromput amb força moviments com Extinction Rebellion –sorgit a Gran Bretanya– que s'escampen per tot el món.

Conseqüència d'això, el Regne Unit és el primer estat que s'ha declarat en emergència climàtica com a resposta al clam d'Extinction Rebellion per demanar mesures dràstiques i urgents «per evitar el col·lapse de la nostra civilització i dels ecosistemes terrestres i marins».

Aquesta actuació d'una ciutadana cívica (ben documentada), crítica i proactiva cada cop més requereix d'una resposta a l'alçada per part dels poders públics. A més de declarar-se oficialment en situació d'emergència climàtica, es produeix un canvi en la cultura de governança dels països. Els governs expliquen amb més transparència el nivell de gravetat de la situació i s'obren a noves vies de participació i supervisió per part de la ciutadania.

Tot això, és clar, des d'una estratègia que valgui per fer compatible la lluita contra el canvi climàtic (i la gran afectació sobre el medi ambient) i l'existència d'un model econòmic orientat a la producció i el consum exponencial que cal també reenfocar més cap a les persones.

I òbviament, tanmateix, cal que la ciutadania també es replantegi les pràctiques de consumisme i despesa a ultrança i sense mesura.

Informació addicional