Els esculls de coral redueixen a la meitat els danys de les inundacions

23/07/2018

Una bona gestió i recuperació dels esculls de corall suposaria un estalvi de cents de milions d’euros en zones de costa de tot el planeta, segons un nou estudi.

Els esculls de corall com a trencaonades naturals submergits que redueixen les inundacions. Son capaços de reduir les onades i dissipar la seva energia, pel que suposen la primera línia de defensa. Un estudi publicat aquesta setmana a Nature Communications, en el qual participa la Universitat de Cantàbria, analitza la quantitat de persones i propietats que troben protecció en aquests hàbitats.

A més, el treball avalua les conseqüències de la seva possible desaparició.

Per quantificar i valorar l’estalvi global i els beneficis proporcionats pels esculls de corall en tot el món, els investigadors han utilitzat models propis de la enginyeria i les assegurances.

L’estudi compara les inundacions actuals amb les que podrien ocórrer a les zones costeres si es perdés fins a un metre d’altura dels esculls de corall, pèrdues que ja estan succeint a escala global.

“Desafortunadament, avui ja s’està perdent tan altura com complexitat dels esculls profunds del mar. Per això som testimonis de l’increment dels danys relacionats amb inundacions en moltes costes tropicals”, explica Michael W. Beck, científic marí de The Nature Conservancy i professor de la Universitat de Califòrnia a Santa Cruz (EEUU).

“Normalment, les economies nacionals només s’avaluen tenint en compte el que prenem de la naturalesa. Ara i per primera vegada, també podem avaluar el que cada una d’aquestes economies guanya anualment a través de l’estalvi causat per menors inundacions gràcies a la conservació dels esculls”, conclou l’expert.

 

Conseqüències de la pèrdua

Si aquestes barreres naturals, els danys ocasionats per inundacions es duplicarien, el que suposaria quasi quatre mil milions de dòlars (uns 3 mil milions d’euros) i els costos derivats de les turmentes es triplicarien. Si a més es te en compte l’augment del nivell del mar, les inundacions podrien arribar a quadruplicar-se. I per les turmentes més fortes, els danys per inundació podrien augmentar en un 91%, un total de 272 mil milions de dòlars (uns 230 mil milions d’euros).

“Hem construït el millor model d’inundació costera global per estimar el seu risc i li vam afegir esculls per comptabilitzar els beneficis que aquests hàbitats proporcionen”, explica Iñigo Losada, del IHCCantabria a la Universitat de Cantàbria.

“L’estudi dels beneficis que proporcionen a la costa els esculls de corall pot ajudar a prendre millors decisions, reconeixent el seu valor i germanitzant la seva protecció” explica Borja Reguero, investigador de la Universitat de Califòrnia a Santa Cruz.

L’estudi proporciona proves clares de les raons per les que es te que incidir a la gestió dels esculls. L’estalvi que suposa mantindre aquests hàbitats pot servir als governs en els seus plans de recuperació.

“Els esculls de corall son ecosistemes vius que poden recuperar-se si es gestionen correctament. Aquest estudi identifica perquè i on buscar l’ajuda necessària per la restauració”, explica Beck.

“Esperem que aquesta ciència condueixi a l’acció i a una major administració dels esculls de tot el món”.

 

Font: agenciasinc.es