Els efectes del mar en el benestar de les persones

27/08/2018

Un estudi enumera més de 30 maneres com ens beneficiem dels ecosistemes marins, de l'alimentació a les activitats recreatives.

És ben sabut que la biodiversitat marina aporta tot tipus de beneficis i serveis als humans. Fins ara, però, no s'havien catalogat de manera exhaustiva de quines maneres els ecosistemes marins i les seves flora i fauna influeixen en el nostre benestar. Un equip de la Universitat de Liverpool (Anglaterra) ha mirat de posar remei a aquesta mancança amb un estudi que ha trobat més de 30 maneres com ens beneficiem del mar, que inclouen el seu paper com a font de nutrició, de matèries primeres i també com a lloc on duem a terme activitats recreatives. Els investigadors van agafar com a referència diversos mars europeus -l'Atlàntic Nord, el Mediterrani, el Bàltic i el mar Negre- i les seves connexions amb el benestar dels humans. Així és com van trobar 31 serveis ecosistèmics diferents, com ara l'extracció d'aliments com ara peixos, crustacis i bivalves, d'algues marines emprades per la indústria cosmètica, la producció d'oxigen i la captura de diòxid de carboni a través del fitoplàncton, la defensa que suposa davant les inundacions i, és clar, les oportunitats que proporciona per al relax, la inspiració artística i el sentiment de benestar amb un mateix. Com es pot comprovar, mentre uns tenen un valor econòmic fàcilment quantificable, altres fan la nostra vida més rica de formes diferents i que, segons com es miri, no tenen preu.

Els responsables d'aquest estudi, els resultats del qual han estat publicats a la revista de l'Ecological Society of America, consideren que el seu catàleg és important perquè ajuda a mostrar clarament com d'important és el mar i a recordar que tots els beneficis que n’ obtenim depenen, essencialment, el bon estat de la biodiversitat que ens els proporciona. Si no la protegim, doncs, correm un risc molt real de perdre pràcticament tots aquests beneficis. Un dels aspectes més importants de l'elaboració d'aquest catàleg va ser trobar una manera d'agrupar la biodiversitat marina en relació als serveis que proveeixen, cosa que van fer en Unitats de Provisió de Serveis que incloïen combinacions d'espècies i hàbitats on passen temps.

Així es va aconseguir una llista que mostra d'una manera completa quins aspectes de la biodiversitat són responsables de cadascun dels serveis de què es beneficien els humans. Així, d'ara endavant, serà molt més fàcil veure de què depenen els beneficis que obtenim del mar i què és el que hem de protegir per mantenir-los... o què perdrem si no ho fem.

Informació addicional

  • Font: elmon.cat