Eliminen 5 milions de quilos de brossa i les tortugues tornen a niar 20 anys després

14/09/2018

L’iniciativa d’un ecologista i un ancià de 84 anys va aconseguir en any i mig netejar una platja de més de dos quilòmetres de longitud i preparar-la per tornar a acollir tortugues.

Cada minut arriben als oceans dos camions carregats de plàstic. En total, entre 8 i 13 milions de tones anuals. Una quantitat que, per el 2050, provocarà que el plàstic superi el nombre de peixos en els oceans. En aquest ecosistema, les tortugues marines son una de les espècies més afectades ja que, quant no cauen en xarxes de pescadors o fruit de la anomenada “pesa fàcil”, es troben platges plenes de brossa on no poden niar.

Això succeïa a la platja de Versova, a Bombai, a l’oest de l’Índia, fins que va aparèixer a escena Afroz Shah, un advocat i activista mediambiental que va liderar un moviment de neteja de platges que la ONU va denominar com “el projecte de neteja de platges més gran del món” i que li ha valgut el premi “Champion f the Earth 2016” de Nacions Unides.

Corria l’any 2015 i Shah va convèncer al seu veí de 84 anys, Harbansh Mathur, perquè l’ajudes a netejar la platja, plena de brossa al llarg dels seus més de dos quilòmetres d’extensió. Ambdós van començar a netejar mica en mica i sense descansar, però es van donar compte de la ingent tasca que tenien per endavant, pel que Shah va pensar en una estratègia alternativa: va començar a recórrer tota la ciutat per conscienciar als seus habitants del problema que tenia davant: no podien entrar a la platja sense suportar una olor nauseabund.

En 85 setmanes, amb prou feines un any i mig, l’”exèrcit” de Shah va aconseguir més de 5 milions de quilos de plàstic, una xifra sorprenent. Un altre grup de voluntaris va començar a preparar la platja per que poguessin tornar les tortugues a niar. Inclús el propi Shah va ajudar personalment a protegir a les primeres cries en el seu camí fins a la mar.

Avui la platja de Versova llueix espectacular i son mils de tortugues que cada any arriben fins allà per niar. Tot un espectacle que Mathur no podrà gaudir, ja que va morir en aquest interval de temps, però del que Shah es sent orgullós. L’activista mostra, a través de la seva compte de Twitter, altres projectes en els que ha involucrat a mils de persones per la neteja de les platges.

Informació addicional